Política 20/07/2016

"Ara els passos els marca el rei": s'activa la ronda de contactes per a la investidura

Demà comunicarà el calendari d'entrevistes amb els partits. ERC i Bildu no trepitjaran la Zarzuela

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
La nova presidenta del Congrés, Ana Pastor, amb Felip VI a la Zarzuela per negociar l'inici d'una nova ronda de contactes per a la investidura. EFE

MadridComencen a moure's les coses a Madrid. Després de la constitució dimarts de les Corts, amb la polèmica elecció de la mesa del Congrés, Felip VI finalment comença a treballar i demà dijous donarà a conèixer el calendari amb què es citarà amb la majoria de partits a la Zarzuela. La flamant presidenta de la cambra baixa, l'exministra de Foment Ana Pastor, s'ha reunit aquest dimecres amb el rei per traslladar-li els partits que estan disposats a reunir-s'hi. En total en seran 14: els líders i portaveus de totes les formacions menys Esquerra i Bildu. "Ara els passos els marca el rei", ha dit en declaracions des del Congrés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Felip de Borbó ha "mostrat satisfacció que la legislatura es posi en marxa". Com a molt tard, la ronda de contactes ha d'haver començat per llei el pròxim dimarts 26. Es tracta de la quarta ronda de contactes que el rei farà amb els partits d'ençà del 20-D. El primer encàrrec que va fer per formar govern va ser al líder del PP, Mariano Rajoy, però va rebutjar-lo després que Podem anunciés que estava disposat a donar suport a Pedro Sánchez, que finalment va acceptar l'encàrrec del monarca.

La darrera ronda de contactes va servir per constatar que Espanya es veia abocada de nou a unes noves eleccions. Aquest cop Rajoy assegura que vol governar i que té intenció d'acceptar l'encàrrec del rei, però també alerta que si no té els suports suficients obrirà un "període de reflexió" abans d'activar el compte enrere per a una nova convocatòria electoral. Un cop se celebra el primer debat d'investidura, el Congrés té dos mesos per trobar president. Si no, es convocarien automàticament eleccions. Rajoy calcula presentar-se al primer debat d'investidura el 2 d'agost.

stats