CRISI DE LA MONARQUIA
Política 18/07/2012

El rei decideix ara reduir-se el sou

El monarca i el príncep s'han retallat un 7,1% el sou i el mateix percentatge s'aplica a les despeses de representació. Amb aquest gest intenta millorar la imatge pública, sota mínims, de la institució.

Marc Toro
2 min
El rei Joan Carles i el príncep Felip durant la desfilada del Dia de la Hispanitat a Madrid el 12 d'octubre del 2011.

BARCELONA.Després que divendres el rei Joan Carles I presidís la reunió del consell de ministres que va donar el vistiplau a les retallades més fortes de la democràcia i que fes una crida a la "fermesa i determinació" com a valors necessaris per superar la crisi, ahir el monarca va voler erigir-se en exemple i va anunciar una reducció del seu sou i el del seu hereu, el príncep Felip, en un 7,1%. També va anunciar una retallada en el mateix percentatge de les despeses de representació de la seva família. La rebaixa, doncs, és de 20.910 euros en el sou brut del cap d'estat, de 10.455 euros en el cas del príncep i de 22.365 euros en el cas del pressupost de representació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Es tracta d'un gest simbòlic que s'emmarca en el seguit d'accions empreses per la casa reial, que intenta millorar la imatge pública de la institució monàrquica, més devaluada que mai després dels reiterats escàndols dels últims temps, sobretot el del cas Urdangarin i el de la cacera de Botswana. Aquests dos fets van provocar crítiques d'un segment molt important de l'opinió pública, cosa que va forçar Joan Carles I a anar més enllà del simple "Ho sento, no es tornarà a repetir" que va entonar en sortir de l'hospital després de l'operació per la lesió durant la cacera d'elefants.

Després d'apartar Iñaki Urdangarin dels actes oficials i de reprovar el seu comportament, a finals de l'any passat es van publicar per primer cop els comptes de la famíia reial, tal com fan la resta d'administracions de l'Estat. L'assignació directa de l'Estat a la Casa del Rei ascendeix a 8.434.280 euros. El pressupost va ser criticat per la poca concreció i per mostrar només una part de la despesa total, però va servir al rei per desmarcar-se de les conductes suposadament punibles del seu gendre. El document fet públic per la casa reial assigna a Joan Carles un sou de 292.752 euros i a Felip de 146.375,50 euros. La reina Sofia, la princesa Letícia i les infantes Elena i Cristina tenen una assignació per representació.

Però els intents d'obrir una de les institucions més opaques de l'Estat, ni que sigui per perpetuar-la, xoquen amb la decisió del govern espanyol de mantenir la monarquia fora de la llei de transparència i amb la negativa de la mesa del Congrés de Diputats de crear una comissió d'investigació de la casa reial per fiscalitzar-ne els comptes.

stats