El rei Felip s'abaixa el sou un 20%

El monarca cobra 234.204 euros bruts. El seu pare, 187.356. La reina Letizia, 128.808

Felip VI ha decidit reduir en un 20 per cent l'assignació que rep com a cap de l'Estat, de manera que percebrà 234.204 euros bruts l'any 2015. El seu pare obtindrà el 80 per cent d'aquest sou, en total 187.356 euros, una quantitat superior a la de la reina Letizia, que en rebrà 128.808. La reina Sofia percebrà 105.396 euros anuals. El fet que per primera vegada coincideixin dos reis i dues reines fa que, tot i que el salari hagi abaixat, el total dedicat a percepcions salarials dels monarques ha augmentat ja que ara n'hi ha quatre, de monarques.

Les dades sobre les retribucions de la família reial han estat facilitades aquest dimarts per la Casa del Rei, que ha publicat a la seva web la distribució pressupostària dels 7.775.040 euros consignats en els pressupostos generals de l'Estat per a la institució. Es tracta de la mateixa quantitat de l'any 2014, ja que el el pressupost va quedar congelat. D'acord amb la Constitució, el rei distribueix lliurement la dotació de la Casa del Rei.

Un portaveu de la Zarzuela ha explicat que a l'hora de fixar la disminució de l'assignació de Felip VI s'han tingut en compte les quantitats que perceben els representants de les altes institucions espanyoles i també les dels caps d'Estat estrangers, com ara els presidents de la repúbliques d'Alemanya i Itàlia.

A l'hora de fixar el salari del rei Joan Carles, s'han tingut en compte les retribucions dels monarques europeus que, com ell, han abdicat.