Política 27/05/2019

Joan Carles I es retira de la vida pública

Ha comunicat la decisió al seu fill, el rei Felip VI, per carta cinc anys després d'abdicar en favor seu

Joan Callarissa
4 min
El rei Joan Carles I, amb el rei Felip VI, en una imatge recent

BarcelonaEl Palau de la Zarzuela anunciava dilluns a la tarda en un breu comunicat que el rei Joan Carles I abandonarà completament la vida institucional el dia 2 de juny, en què es compliran cinc anys de la seva abdicació. Una decisió, expliquen des de la Casa del Rei, que l’emèrit ha pres motu proprio i que ha comunicat al seu fill, el rei Felip VI, a través d’una carta de la qual no es detalla ni quan es va enviar ni quan es va rebre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la missiva, Joan Carles assegura que la seva retirada plena és una decisió que ha estat meditant a bastament des de l’any passat, especialment des que va assistir a la commemoració davant les Corts Generals dels 40 anys de la Constitució espanyola. “Des de l’any passat, quan vaig celebrar el meu 80è aniversari, he estat madurant aquesta idea, que es va reafirmar amb motiu de la inoblidable commemoració del 40è aniversari de la nostra Constitució a les Corts Generals”, escriu l’emèrit. “Un acte solemne, ple d’emoció per a mi, que em va fer evocar, amb orgull i admiració, el record de tantes persones que van contribuir a fer possible la Transició política i renovar el meu sentiment de permanent gratitud cap al poble espanyol, veritable artífex i principal protagonista d’aquella transcendental etapa de la nostra història recent”, afegeix.

Des del seu punt de vista, als 81 anys ha arribat el moment de retirar-se del tot de la vida institucional, és a dir, de representar la Casa Reial en actes públics, per dedicar-se exclusivament a la seva vida personal. “Al llarg d’aquests últims anys, des de la meva abdicació de la Corona d’Espanya el 2 de juny de 2014, he estat desenvolupant activitats institucionals amb el mateix afany de servei a Espanya i a la Corona que va inspirar el meu regnat”, assegura Joan Carles, que afegeix que “quan han transcorregut gairebé cinc anys des d’aquella data [...] ha arribat el moment de passar una nova pàgina en la meva vida i de completar la meva retirada de la vida pública”.

Anunciada la seva retirada total de les tasques de representació reial, Joan Carles li escriu al seu fill: “Prenc aquesta decisió des del gran afecte i orgull de pare que per tu sento, amb la meva lleialtat sempre”. Finalment, s’acomiada dient-li: “Una grandíssima abraçada del teu pare”.

L’anunci de la retirada definitiva del rei emèrit, que es produeix molt a prop de la data en què es farà efectiva -a només sis dies vista- i en una jornada de ressaca electoral informativament molt intensa, deixa algunes incògnites per part de la Zarzuela, que en el seu sintètic comunicat no aclareix alguns aspectes. Per exemple, no aborda quin serà a partir d’ara el paper de la reina emèrita, que té 80 anys. La institució no concreta si la retirada de Joan Carles anirà lligada al destí de la seva esposa, que a Espanya només és consort. És a dir, no aclareix si Sofia de Grècia podrà continuar exercint institucionalment com a emèrita a la casa reial que encapçala el seu fill.

L’enigma de la retribució

El text de la Zarzuela, que tampoc aborda si el rei emèrit deixarà d’ingressar -o si se li retallarà- l’assignació pressupostària que Felip VI ha mantingut als monarques durant aquests últims cinc anys com a emèrits, i que el 2018 va augmentar en un 1,5%. En el cas de Joan Carles, la quantitat percebuda actualment al cap de l’any és de 194.232 euros bruts, que equivalen a un 80% del que cobra el seu fill com a cap d’estat en plenes funcions. El de la reina Sofia és de 109.260 euros, un 45% del total que rep Felip. Es tracta d’una quantitat molt pròxima a la de Letícia, a qui se li assigna com a consort una quantitat de 133.530 euros, un 55% de la retribució en diners públics que rep el seu marit.

Sense cap acte previst a l’agenda oficial per a aquesta setmana, la retirada de la vida institucional protagonitzada per Joan Carles no oferirà al monarca cap oportunitat d’acomiadar-se. No podrà expressar en un acte oficial amb mitjans, per tant, el que ha plasmat en la missiva remesa al seu fill, a la qual a través del comunicat de la Zarzuela l’actual rei no mostra cap reacció.

Amb tot, l’activitat de Joan Carles com a rei haurà quedat segellada en un acte el 17 de maig passat al monestir d’El Escorial amb motiu del lliurament de la segona edició del Premi Ordes Espanyols. Allà va dirigir, si no hi ha cap gest improvisat, el que probablement van ser les seves últimes paraules en un acte oficial. “Us agraeixo de cor l’afecte amb què m’heu rebut i sapigueu que podeu comptar sempre amb el meu suport i proximitat”, va afirmar el rei davant dels assistents, majoritàriament militars i nobles, tal com recollia l’agència Efe.

El dia 22 de maig, el rei emèrit va fer una aparició pública, però no oficial, a la plaça de toros de Las Ventas per presenciar una corrida de toros de la Feria de San Isidro, a la qual va assistir amb la seva filla, la infanta Helena. Aquell dia, el monarca va aparèixer amb dos apòsits. No obstant, des de palau no van voler donar cap explicació al respecte. Sí que van informar, en canvi, quan va aparèixer amb un hematoma, el 22 de març, també als toros, que el rei havia patit un vessament provocat per una lleu intervenció a què s’havia sotmès dies abans per treure-li una taca a la pell.

L’anunci d’ahir allunya el rei emèrit de la família reial pel que fa a la seva faceta oficial. No obstant, no es descarta que segueixi fent aparicions públiques sempre adscrites a la seva vida personal. Previsiblement, lligades a la gastronomia i a la tauromàquia.

stats