Política 22/02/2013

El govern espanyol defensa el paper del rei Joan Carles i descarta regular per llei l'activitat de la casa reial

La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría ja va dir dijous que el Rei no estaria sotmès a la llei de transparència

Acn
2 min
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, en la roda de premsa posterior al consell de ministres d'aquest divendres / EFE

MadridEl govern espanyol considera inoportú obrir ara qualsevol debat sobre la regulació del funcionament de la casa reial. Per aquest motiu, i davant les demandes d'alguns dels grups de l'oposició, Soraya Sáenz de Santamaría ja va apuntar dijous que –al contrari dels partits, sindicats i organitzacions empresarials– la casa reial no estarà sotmesa a la llei de transparència. Des del consell de ministres ha afirmat aquest divendres que el seu executiu tampoc valora la possibilitat de regular la Casa del Rei per llei. Es tracta, ha dit, de no obrir debats que generin inestabilitat en un moment en què cal impulsar de manera urgent la reactivació de l'economia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La figura del rei ha tornat a centrar aquest divendres l'atenció dels mitjans. Després de setmanes d'informacions relacionades amb Iñaki Urdangarin i de les manifestacions del primer secretari del PSC, Pere Navarro, el govern espanyol ha hagut de defensar la institució i La Zarzuela ha negat que el monarca espanyol hagi pensat en la seva abdicació en favor del príncep Felip.

El govern espanyol no surt del guió, i dijous, després que diverses formacions aprofitessin el debat de política general per demanar més transparència i control sobre els comptes de la casa reial, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría ja va apuntar que el seu executiu no es planteja aquesta possibilitat perquè considera que qualsevol modificació implica reformar el títol II de la Constitució.

Aquest divendres a la roda de premsa posterior al consell de ministres, Sáenz de Santamaría ha recordat que malgrat que la casa reial no estarà sotmesa a la llei de transparència, bona part dels contractes de La Zarzuela són amb l'administració pública, i per tant ja estaran controlats per la llei.

A més, ha destacat que bona part de les cases reials europees tampoc estan incloses dins la llei de transparència dels seus estats i "ho duen a terme de manera autònoma com ja fa en els últims anys la casa del rei".

Pel que fa a la possibilitat de regular l'activitat de la casa reial mitjançant una llei, Sáenz de Santamaría també ha descartat l'opció i ha recordat que la proposta fa "molt de temps" que és sobre la taula i no s'ha fet realitat mai, tampoc "en legislatures anteriors".

"Tothom ha de treballar perquè les seves propostes contribueixin en la millor mesura a l'estabilitat del país i de les seves institucions", ha dit abans de destacar "el que la casa del rei i especialment el rei" ha suposat durant tots aquests anys "per a l'estabilitat de les institucions, per a la consolidació de la democràcia i per constituir-nos en un estat modern". Segons la vicepresidenta, el rei hi "continua treballant".

stats