POLÍTICA
Política 27/12/2011

Arrenca al Congrés una legislatura marcada per les retallades

El rei obre oficialment la desena legislatura amb un acte en el qual no assistiran les infantes. Joan Carles de Borbó pronunciarà el segon discurs en tres dies. ERC i Amaiur no assistiran a la cerimònia

Efe
2 min
PRESIDENT AMB EL NO DE CIU  Mariano Rajoy va ser escollit ahir president espanyol. CiU va decidir al matí votar no per la seva falta de predisposició  al pacte fiscal.

MadridAquest dimarts arrenca oficialment una legislatura marcada per les retallades per fer front a la dura crisi econòmica. El rei Joan Carles, acompanyat de la reina i els prínceps d'Astúries, presideix l'obertura oficial de la 10a legislatura en un acte al Congrés dels Diputats. A la sessió no hi assistiran les infantes, després que la casa reial decidís no incloure-les als actes oficials, coincidint amb la polèmica pel cas Urdangarin.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En l'hemicicle hi haurà la majoria dels 350 diputats i 266 senadors que componen les dues cambres legislatives.

La cerimònia permetrà veure asseguts per primera vegada al banc blau el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i els tretze ministres del seu gabinet.

Al costat del president del Congrés, Jesús Posada, acudiran el president del Senat, Pío García Escudero, i representants institucionals, com el president del Tribunal Constitucional, Pascual Sala, o el del Consell General del Poder Judicial, Carlos Dívar, així com diversos presidents autonòmics

No hi són ni hi seran els diputats i senadors de la coalició abertzale Amaiur ni d'ERC.

L'avançament electoral ha fet que aquest any la solemne obertura de la legislatura se celebri just després del Nadal, de manera que el cap de l'Estat pronuncia avui el seu segon discurs en només tres dies, després del tradicional missatge de Nadal emès el dissabte per televisió.

Joan Carles i Sofia, acompanyats dels prínceps d'Astúries, arribaran cap al migdia al palau de les Corts, on seran rebuts pel president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i pel cap de l'estat major de Defensa, el general de l'Aire José Julio Rodríguez.

Després de rebre honors militars pel batalló dels tres exèrcits, el rei passarà revista a les tropes situades al llarg de la Carrera de Sant Jerónimo i després saludarà, al costat de la reina i els prínceps, el president del Congrés, Jesús Posada, el del Senat, Pío García Escudero, i les meses de les dues cambres.

Els reis i els prínceps franquejaran llavors la porta dels lleons, que només es fa servir per a les sessions d'obertura de cada legislatura.

Ja dins de l'hemicicle, intervindrà el president de les Corts, Jesús Posada. Després, el discurs del rei, que posarà punt final a la cerimònia.

stats