Política 11/06/2014

La llei d'abdicació rep aquest dimecres un ampli suport del Congrés

El debat comença a les nou del matí i Mariano Rajoy defensarà el text en nom del govern espanyol

Agències
2 min
El rei lliure a Rajoy la carta de renúncia, segons el tuit de la Casa Reial

MadridEl Congrés debat i vota aquest dimecres per la via d'urgència i en lectura única la llei d'abdicació que dóna llum verda a la successió de Joan Carles I pel seu hereu, Felip VI. Serà en una única sessió en què PP, PSOE i UPyD imposaran la seva àmplia majoria per sumar les 3/5 parts de la cambra necessàries per aprovar la llei. Una de les incògnites de la jornada és si els socialistes aconseguiran evitar que cap diputat trenqui la disciplina de vot malgrat l'amenaça de sancions. Les previsions de la direcció socialista són que, a tot estirar, només dos dels 109 diputats del grup es desmarquin avui del sí.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ple començarà a les nou del matí i serà el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el cap de l'oposició, Alfredo Pérez Rubalcaba, els que defensaran el text que preveu la successió natural a la corona espanyola en la figura del futur rei Felip VI.

L'aval del PP, el PSOE i UPyD

Juntament amb el PP i el PSOE, votaran a favor de la llei d'abdicació el grup d'UPyD i els diputats d'Unió del Poble Navarrès (UPN) i Fòrum Astúries.

Per contra, la resta dels partits d'esquerres –l'Esquerra Plural (IU, ICV i CHA), ERC, el BNG, Compromís i Geroa Bai– votaran en contra i han presentat esmenes a la totalitat amb un text alternatiu, en què proposen la celebració d'un referèndum sobre la continuïtat de la monarquia.

Nueva Canarias també hi votarà en contra, mentre que els nacionalistes de CiU, PNB i Coalición Canaria s'abstindran en la votació.

Amaiur ha decidit no presentar esmena ni votar el projecte, encara que sí que participarà en el debat al ple.

La votació es farà, a petició de l'Esquerra Plural i el grup mixt, per crida individual i pública, la qual cosa significa que els diputats votaran un a un i en veu alta des del seu escó.

El ple començarà a les nou del matí amb el debat i la votació de la proposta de tramitar el projecte en lectura única. Cada grup parlamentari disposarà d'un torn de cinc minuts per defensar la seva posició.

Un cop el Congrés doni el vistiplau a la tramitació per aquesta via ràpida, començarà el debat en si mateix amb la intervenció de Rajoy per defensar el projecte de llei d'abdicació.

A continuació prendran la paraula tots els portaveus, de major a menor, per fixar la seva posició sobre l'abdicació del rei Joan Carles, i tancarà aquest torn el grup parlamentari popular.

Un cop aprovat el text al Congrés, passarà al Senat, on es discutirà i s'aprovarà el dia 17 perquè es pugui proclamar Felip VI com a monarca el dia 19 al Congrés dels Diputats, en una sessió conjunta de les Corts (Congrés i Senat).

stats