Política 26/03/2018

Quatre dels nou detinguts en les protestes a Barcelona hauran de comparèixer cada 15 dies als jutjats

La circulació torna a la normalitat després d'alguns talls a les vies catalanes

Ara
3 min
Es reprenen les protestes: tall matinal a l'A-2 a Alcarràs

BarcelonaEls nou arrestats per les protestes d'aquest diumenge a Barcelona contra la detenció de Carles Puigdemont han quedat en llibertat amb càrrecs. Un jutge de Barcelona ha pres declaració a quatre d'ells aquest dilluns i els ha fixat compareixences cada 15 dies als jutjats. Els altres cinc arrestats van quedar ahir en llibertat amb càrrecs.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A dos dels detinguts els investiguen per un delicte d'odi i un altre d'atemptat a l'autoritat. A la resta els atribueixen delictes de desordres públics i d'atemptat a l'autoritat. L'advocat d'un dels joves arrestats, David Aranda, considera que l'actuació dels Mossos d'Esquadra va ser "totalment desmesurada". "No hi ha cap justificació per a la contundència amb què han actuat", s'ha queixat el lletrat, que també s'ha queixat d'un tracte vexatori cap al seu client, igual que una altra de les advocades, Norma Pedemonte, que assegura que al seu defensat el van agredir mentre l'arrestaven i no descarta emprendre accions judicials.

Totes les detencions es van produir a l'entorn de la Delegació del govern espanyol a Barcelona. Segons ha informat avui l'Ajuntament, la protesta es va tancar amb 15 contenidors cremats i 59 més de malmesos. N'hi ha que tenen les tapes trencades, el pedal fet malbé o pintades. Està previst que els pròxims dies es reparin i es puguin tornar a instal·lar als carrers. Pel que fa els contenidors cremats ja han sigut reposats.

L'A-2, més de cinc hores tallada

Les mobilitzacions han continuat aquest matí de dilluns a les carreteres catalanes per reclamar la llibertat dels presos polítics i, en especial, la del president Carles Puigdemont. A mesura que ha avançat el dia, però, els manifestants han anat abandonant les protestes i la circulació ha recuperat la normalitat. La protesta amb més incidències ha tingut lloc a la demarcació de Lleida. Prop de 150 persones dels Comitès de Defensa de la República (CDR) han tallat, cap a les 07.30 h, l'A-2 a Alcarràs. Al migdia, abans de les 12.00 h, els manifestants han marxat, però la circulació no s'ha restablert fins a les 12.45 h. El tall ha afectat la circulació en sentit nord, cap a Lleida i Barcelona.

El Servei Català de Trànsit (SCT) ha informat que els vehicles s'han desviat al quilòmetre 488 per la calçada lateral, i com a via alternativa ha proposat als conductors que agafessin l'AP-2 a Soses o l'antiga N-II. La protesta, durant la qual s'han cremat pneumàtics enmig de la calçada, ha provocat llargues cues.

Poc després que acabés el tall a l'A-2 a Alcarràs n'ha començat un altre al barri de Sants organitzat per l'Assemblea de Treballadors i Treballadores per a la Defensa de les Institucions Catalanes.

Els treballadors de l'Hospital Clínic també s'han concentrat durant una estona al carrer Villarroel i han tallat el trànsit darrere d'una pancarta que reclamava democràcia.

Treballadors de l'Hospital Clínic tallant el carrer Villaroel.

Durant la jornada d'ahir ja hi va haver talls en algunes carreteres importants, com l'AP-7 a Girona i a Tarragona. A Alcarràs, de fet, també es va fer una convocatòria a les 17.00 h a través de les xarxes socials a la frontera catalanoaragonesa. La convocatòria, però, només va reunir una cinquantena de persones. Després de la visita dels Mossos d'Esquadra a Alcarràs i en veure els manifestants que no tenien prou força per fer un tall a l'A-2, es va fer una marxa lenta fins a la frontera, que és a pocs quilòmetres.

Les protestes es van saldar ahir amb un centenar de ferits de caràcter lleu, segons ha concretat aquest matí el Servei d'Emergències Mèdiques. La majoria de les atencions es van fer a Barcelona (92), però també n'hi va haver a Lleida (7) i Tarragona (1).

stats