Política 11/09/2015

El govern espanyol s'aferra a la resolució de la Junta Electoral per defensar que la Via Lliure és un "acte electoral"

Sáenz de Santamaría: "Al principi de la democràcia, l'11 de setembre era una festa de tots els catalans. Avui és un acte electoral"

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, amb el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres / EFE

MadridLa vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, s'ha aferrat aquest divendres a la resolució de la Junta Electoral Central sobre la retransmissió de TV3 de la Via Lliure per defensar que estem davant d'un "acte electoral". Durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, la portaveu de l'executiu de Mariano Rajoy ha ensenyat la resolució, en resposta a recursos del PP, el PSC i C's, per validar el seu argument. "Al principi de la democràcia, l'Onze de Setembre era una festa per a tots els catalans, després es va convertir en un acte reivindicatiu d'interès per a només un sector i avui és un acte electoral dels del senyor Mas", ha assegurat, acusant el president de la Generalitat d'utilitzar la Diada per fer campanya amb diners públics.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, ha tornat a fer brandar les amenaces de respecte a "la neutralitat i legalitat" que fa que repeteix des de la constitució de la llista unitària de Junts pel Sí. "Neutralitat significa això, no utilitzar el que és de tots en benefici dels interessos electorals de només uns. I recordo que el dia de les eleccions l'ha marcat ell", ha afegit.

Sáenz de Santamaría ha evitat valorar l'enquesta del CIS, que pronostica uns mals resultats per al PP (cauria dels 19 escons actuals a només 12 o 13, tot i que són més del que preveien sondejos de fa mesos). Preguntada sobre quina majoria podria legitimar el procés, ja que els populars sempre han estat partidaris que guanyi la llista més votada, la vicepresidenta espanyola ha dit que "una cosa és governar i una altra cosa plantejar respostes que no caben en la Constitució". "Sap qui decideix qui és Espanya? Una majoria, que és la sobirana del poble espanyol. Una cosa és tenir majoria per governar i una altra cosa no comptar amb la majoria sobirana del poble espanyol", ha puntualitzat.

La Junta Electoral Central va resoldre dijous al vespre que TV3 haurà de compensar els partits que no tinguin presència a la Via Lliure per la transmissió de la manifestació. Malgrat que la Junta Electoral de Barcelona havia conclòs que no s'estava davant d'un acte electoral, un recurs presentat per PP, PSC i C's a la instància superior obligarà la televisió pública catalana, i també Catalunya Ràdio, a dedicar el mateix temps proporcional a la resta de formacions.

TV3 emetrà aquest diumenge a la tarda un programa especial amb entrevistes als partits que no s'han adherit a la Via Lliure per complir amb la resolució de la Junta Electoral Central.

Les multinacionals no veuen la independència "factible"

Per la seva banda, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha assenyalat que des de les multinacionals no es veu "factible" el procés. "Les multinacionals anuncien més inversions a Catalunya i Espanya perquè entenen que Catalunya és Espanya i hem de celebrar que sigui així, que no estiguin veient factible un altre escenari. No s'està apostant perquè la independència de Catalunya tingui cap viabilitat, i per això hi ha un comportament normal amb Espanya", ha conclòs. També ha demanat a Mas que "limiti les seves paraules" sobre inversions a Catalunya.

El president de la Generalitat ha recordat, durant una trobada amb periodistes internacionals a Barcelona, que el 70% de les exportacions espanyoles passen per xarxes de transport catalanes.

stats