Política 22/09/2020

El govern suís haurà de respondre en seu parlamentària la petició d’Òmnium d'investigar el rei emèrit per corrupció

Una vintena de diputats socialistes secunden una iniciativa que també compta amb el suport d'altres partits

Xavi Tedó
2 min
El govern suís haurà de respondre en seu parlamentària a petició d’Òmnium investigar el rei emèrit per corrupció

BarcelonaEl govern suís haurà de respondre en seu parlamentària la petició d’Òmnium Cultural perquè es bloquegin tots els fons del rei emèrit Joan Carles I sospitosos de tenir un origen il·lícit. Serà així perquè el diputat del grup socialista Christian Dandrès ha presentat una sèrie de preguntes a l'Assemblea Federal de Suïssa demanant al Consell Federal una resposta amb caràcter oficial i en seu parlamentària sobre la situació del Borbó, actualment fugit als Emirats Àrabs Units.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A la petició de Dandrès s’hi han sumat vint diputats més del Partit Socialista, a més del Partit Ecologista i del Partit Suís del Treball. El vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, ha remarcat que "ara ja no és només Òmnium Cultural, sinó tres partits polítics de Suïssa, que consideren prioritari investigar la corrupció del Borbó". "Un cop més s’haurà d’aclarir a Europa allò que els poders de l’estat espanyol intenten amagar”, ha assegurat: "No tenim cap dubte que tant la justícia com el govern de Suïssa compliran els seus compromisos internacionals en la lluita contra la corrupció".

El Consell Federal de Suïssa va començar a tramitar el 14 de juliol la petició per bloquejar els fons del rei emèrit al país després que l'entitat ho demanés al principi d'aquell mes en el marc de la campanya contra la monarquia espanyola. Òmnium va registrar un informe juridicopolític a les autoritats suïsses i a la presidència del país perquè s'activés la llei federal de congelació i restitució de valors patrimonials d'origen il·lícit.

A principis de juliol Òmnium va engegar aquesta campanya que va acompanyada d'una querella criminal davant el Tribunal Suprem contra el rei emèrit, Joan Carles I, per corrupció, frau fiscal, tràfic d'influències, negociació prohibida a funcionaris i blanqueig de capitals. Marcel Mauri va anunciar en roda de premsa que la "riquesa de Joan Carles de Borbó és encara un secret d'estat molt ben guardat".

En paral·lel, l'entitat va presentar una petició a l'estat suís perquè bloquegés els comptes de Joan Carles I, que avui ha estat atesa i que implicarà que el govern suís s'hi hagi de pronunciar en seu parlamentària. Això contrasta amb la negativa del Congrés a debatre les suposades irregularitats comeses pel rei emèrit, gràcies al veto de la mesa de la cambra baixa.

stats