Política 14/03/2018

El responsable de l'operatiu policial de l'1-O ja és el nou cap de la Guàrdia Civil a Madrid

L'Estat premia Diego Pérez de los Cobos amb un ascens

Ara
2 min
Diego Pérez de los Cobos, en la seva arribada al Tribunal Suprem

MadridDiego Pérez de los Cobos ja és el nou cap de la Comandància de la Guàrdia Civil a Madrid. El responsable del dispositiu policial del referèndum, encarregat de coordinar la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i els Mossos d'Esquadra, ha estat ascendit fins al màxim lloc de responsabilitat de 'la Benemérita' a la capital espanyola per "reunir el perfil idoni", segons el director de la Guàrdia Civil, José Manuel Holgado.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El 'Butlletí Oficial de l'Estat' ja en va publicar el nomenament el 6 de març, i aquest dimecres fonts de la Guàrdia Civil han confirmat a Europa Press que havia pres les regnes del càrrec. El coronel De los Cobos era en totes les travesses després que l'anterior responsable, el coronel Santiago Caballero, ascendís a general dins de la policia militar.

Germà de l'expresident del TC, Diego Pérez de los Cobos ocupava fins ara el lloc de director del gabinet de coordinació i estudis de la secretaria d'estat de Seguretat. A finals de setembre l'Estat va imposar que fos ell qui coordinés les forces policials a Catalunya per impedir el referèndum, una tasca que va acabar amb més de 1.000 ferits per les càrregues.

El nou cap de la Guàrdia Civil madrilenya porta gairebé 12 anys bregant a la direcció del ministeri de l'Interior. El juliol del 2006 es va incorporar com a assessor del gabinet del llavors ministre socialista Alfredo Pérez Rubalcaba i a finals del 2011 va mantenir la confiança del primer ministre de l'Interior de Mariano Rajoy, Jorge Fernández Díaz, i després de l'actual, Juan Ignacio Zoido.

Pérez de los Cobos també és el principal testimoni de l'Estat en les causes contra l'independentisme al Tribunal Suprem i l'Audiència Nacional en la denúncia una presumpta inacció dels Mossos per salvar el referèndum. En les seves diferents declaracions ha disparat sempre contra el cap dels Mossos cessat pel 155, el major Josep Lluís Trapero, i va assegurar que el dispositiu de la policia catalana de cara a l'1-O era una "estafa".

stats