Política 12/01/2021

El responsable de Processos Electorals assegura que el 14-F es "pot" fer i ara cal decidir si es "vol"

La taula de partits d'aquest divendres ha d'acordar definitivament si s'ajornen els comicis o no

Ara
4 min
Un dels col·legis electorals de la Corunya durant les eleccions gallegues del 12 de juliol.

BarcelonaDivendres s'ha de resoldre la incògnita. Amb les previsions epidemiològiques de cara a les properes setmanes sobre la taula, totes les formacions polítiques s'han de tornar a reunir per decidir si ajornen o no les eleccions del 14-F. Ahir el departament de Salut ja va fer-los arribar un informe amb els escenaris que preveien per als propers dies. Unes previsions que projecten el pic de contagis i ingressos a les UCI els dies previs a les eleccions. Malgrat tot, el responsable de Processos Electorals de la Generalitat, Ismael Peña, ha assegurat en un llarg fil a Twitter que el 14-F es "pot" fer. L'únic que cal decidir, diu, és si es "vol" tirar endavant.

Peña és el responsable del pla que ha elaborat el departament d'Exteriors per adaptar les eleccions catalanes a la situació de pandèmia. Les mesures que ha adoptat la conselleria passen, entre d'altres, per potenciar el vot per correu –el termini s'ha ampliat fins al 12 de febrer–, a més d'establir franges horàries recomanables –no obligatòries– per intentar separar les persones contagiades de la resta. Ara bé, el que no garantirà finalment la Generalitat és que els membres de les meses electorals puguin estar immunitzats, perquè els terminis del pla de vacunació fan inviable que puguin estar vacunats abans del 14-F, tal com s'havien compromès en un inici.

El responsable de Processos Electorals considera que els indicadors de Salut són un "complement" al pla elaborat per Exteriors i, en aquest sentit, diu que a la pregunta de si es poden celebrar les eleccions la seva resposta és un "sí convençut". Ara bé, afegeix que l'interrogant que els partits han de resoldre en la reunió de divendres és si volen tirar endavant els comicis. "La pregunta que ens hem de fer divendres és si volem", afirma en el fil de Twitter.

Quina és la posició dels partits?

El PSC i el PP volen que es voti el 14-F, mentre que Cs vol que es posicionin Illa i Vergés

Així, Ismael Peña deixa la decisió final al posicionament que expressin els partits a la taula de divendres. Totes les formacions, amb més o menys claredat, s'han anat expressant sobre aquesta qüestió en els últims dies. Sense anar més lluny, aquest dimarts ho ha fet el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que s'ha mostrat convençut que els comicis es poden celebrar. "No obrirem les escoles i tancarem els col·legis electorals", ha comparat. Considera que a partir de les dades que va proporcionar ahir el Govern "no hi ha cap motiu" per no tirar endavant el 14-F.

Una posició que també comparteix el PP, segons fonts consultades. Amb tot, aquest dimarts la número 2 dels populars el 14-F, Lorena Roldán, no ha sigut tan explícita: "Nosaltres li donarem suport si és per motius sanitaris i no ho farem si és per com van les enquestes", ha afirmat, referint-se al Govern.

Ciutadans, per la seva banda, va demanar dilluns al ministre Salvador Illa i a la consellera Alba Vergés que es posicionin sobre si la pandèmia permet fer les eleccions o no. Carlos Carrizosa, a més, aquest dimarts ha demanat una "proposta" del Govern que determini si es poden celebrar els comicis.

Retrets de JxCat a ERC

Però no totes les formacions tenen una postura tan clara. Els dos socis de Govern, JxCat i ERC, per exemple, defensen que la decisió es prengui en funció del que diguin els experts sanitaris, però des del partit de Carles Puigdemont retreuen als republicans que no hagin compartit amb ells el seu criteri sobre el 14-F malgrat compartir executiu. A més, aquest dimarts, la candidata al 14-F, Laura Borràs, també ha emplaçat al ministre de Sanitat, Salvador Illa, a opinar sobre si el 14-F es pot celebrar. "La seva opinió hauria de ser molt rellevant tenint en compte que és encara el ministre de Sanitat", ha afirmat.

ERC, per la seva banda, defensa que la decisió s'ha de prendre de manera conjunta amb tots els partits i que s'ha de tenir en compte si hi ha el clima social favorable per celebrar-les. El PDECat, per la seva banda, no veu inconvenient en posposar els comicis si "no es pot garantir una participació com cal o si s'està en plena crisi màxima de l'onada", segons ha dit la seva candidata, Àngels Chacón, en una entrevista a SER Catalunya aquest dimarts.

Els comuns reclamen una proposta "clara" del Govern i la CUP, garanties sanitàries

Tant la CUP com els comuns defensen que la decisió es prengui en funció de criteris sanitaris, i la candidatura que encapçala Jéssica Albiach el 14-F reclama que la decisió es prengui per consens, però que el Govern posi sobre la taula una proposta "clara" sobre si s'han d'ajornar o no les eleccions a partir de les dades epidemiològiques i les mesures que tingui previstes per garantir el dret a vot. "Em costa imaginar-me anar a unes eleccions amb els hospitals al límit i a punt del col·lapse", ha dit des de Manresa. A més, Albiach també va dir dilluns que s'hauria de tenir en compte l'escenari postelectoral: "Un cop es facin les eleccions ens podem trobar amb un context de dificultats per establir la governabilitat de Catalunya, a més d'una possible nova onada".

Per la seva banda, el diputat de la CUP Carles Riera va demanar a tots els partits que tinguin en compte que la "realitat epidemiològica" pot impedir les eleccions i va exigir al Govern que faci "tots els esforços" perquè els comicis es puguin celebrar "amb absoluta seguretat sanitària per a tota la població".

stats