Política 07/09/2017

El tancament de files del PSOE i Cs amb el PP deixa tota l'oposició a Podem

Rivera i Sánchez aparquen les crítiques a Rajoy, que només en rep d'Iglesias

Dani Sánchez Ugart
2 min
La resposta al referèndum enterra les batalles entre el PSOE, Cs i el PP i deixa espai a Podem

MadridEl tancament de files amb el PP dels partits amb els quals Mariano Rajoy compta per aturar el referèndum -el PSOE i Cs, a més del seu- han desplaçat les lluites partidistes espanyoles des de dimecres. L'excepcionalitat que el cap de l'executiu ha imprès a la resposta ha sigut assumida tant pel líder dels socialistes, Pedro Sánchez, com pel del partit taronja, Albert Rivera, que han visitat aquest dijous la Moncloa. Després de les reunions amb Rajoy, tots dos partits han reiterat que són al costat del govern espanyol en la batalla legal que està seguint contra el referèndum i contra els líders sobiranistes, i han aparcat qualsevol crítica a la gestió de la crisi.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sánchez ha deixat de recordar els matisos que el separen de Rajoy en política territorial, i que en les últimes setmanes l'havien dut a exigir al president espanyol que dialogués amb el Govern per buscar una sortida pactada. Això ha deixat Podem com l'única formació d'àmbit espanyol amb una posició matisada, i li han atorgat a Pablo Iglesias el monopoli momentani de l'oposició. El líder de la formació lila ha volgut aprofitar aquest paper i ha demanat aquest dijous en una entrevista a la SER "altura d'estat, seny i calma" per fer front a la situació, i ha afegit que els conflictes polítics "no els resolen els jutges ni la policia, s'han de resoldre políticament".

Iglesias se situava així sol en un extrem de l'arena política, mentre que en l'altre Rivera, Sánchez i Rajoy repetien, a grans trets, el mateix discurs. El líder de Ciutadans, que s'ha reunit a la tarda amb Rajoy un cop el president espanyol ja havia entrat els recursos al Constitucional, ha afirmat que estaran sempre "al costat del govern" espanyol en aquesta batalla i ha repetit la recepta de Rajoy d'actuar "de manera proporcional i ferma" per "vèncer en la batalla final que es diu democràcia".

En la mateixa línia, la número dos del PSOE, Adriana Lastra, que ha sigut l'encarregada d'explicar la reunió del matí entre Sánchez i Rajoy, ha assegurat que els socialistes espanyols donen "tot el seu suport" a l'executiu espanyol. Lastra justificava la seva falta de diferenciació amb el discurs del PP: "No és temps de nominalismes ni de lluites partidistes perquè ens estem jugant la mateixa democràcia".

stats