Política 17/12/2019

La veu de les dones ressona al Parlament: "Tenim una emergència: abolir el patriarcat"

L'oposició exigeix a Torra que passi "de les paraules als fets" amb l'aprovació d'uns pressupostos amb perspectiva de gènere

Gemma Garrido Granger
3 min
La vicepresidenta del Consell Nacional de les Dones, Montse Pineda, després del seu parlament al Ple monogràfic sobre els drets de les dones d'aquest dimarts.

BarcelonaDel fracàs de l'educació amb perspectiva de gènere a la desigualtat d'oportunitats socials i laborals respecte als homes, passant pels estereotips "del sexe dèbil" i la violència física, sexual i psicològica. El ple monogràfic sobre els drets de les dones no ha deixat fora de l'hemicicle català cap dels esculls amb què ensopeguen les dones, cinc mesos després de la primera sessió, inèdita però simbòlica, únicament integrada per diputades i activistes. Les reivindicacions de la lluita feminista ressonaven aleshores a la cambra per exigir una resposta política a l'alçada, i els representants dels grups polítics i el Govern havien de recollir aquest dimarts aquesta responsabilitat per portar aquestes reivindicacions al cor de les institucions. "No facin retòrica, no la necessitem i no els ho perdonarem", ha etzibat la vicepresidenta del Consell Nacional de les Dones, Montse Pineda, que ha donat el tret de sortida a la sessió amb un missatge clar i contundent: "Tenim una emergència: abolir el patriarcat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El que havia de ser un debat per tirar endavant propostes realistes i mesures tangibles per garantir la igualtat entre homes i dones de cara a la propera legislatura, però, ha acabat amb una barrejadissa de declaracions d'intencions. El president de la Generalitat, Quim Torra, va anunciar que el Govern impulsarà una reforma de la llei 5/2008, del dret a erradicar la violència masclista, per integrar-hi la violència institucional i digital, tal com va autoritzar-se la setmana passada a petició dels comuns, i una altra per redefinir el consentiment sexual. Segons Torra, el Govern té "el deure i l'obligació" de legislar millor amb una perspectiva de gènere i ha emplaçat els homes a formar part de la lluita feminista. "[Els homes] hem de deconstruir els rols de gènere i reconèixer que el masclisme forma part de tots", ha defensat el president, que ha assegurat que els pròxims pressupostos inclouran "nivells de despesa previs a la crisi" en educació, 600 places de metges a la sanitat pública, 30 milions d'euros per a guarderies o un increment d'11 milions en beques menjador.

L'oposició, però, ha exigit al president que passi "de les paraules als fets". Tant els socialistes com els comuns han posat el focus en l'àmbit pressupostari i han demanat al Govern que garanteixi els recursos necessaris per tirar endavant les mesures que poden millorar el dia a dia de les dones. "Plasmi les seves paraules en els comptes del 2020", ha exigit la socialista Eva Granados. Per la seva part, el discurs de la líder de C's, Lorena Roldán, ha destacat que la lluita feminista "no va de consignes polítiques" i que "totes les formes" de feminisme tenen un paper clau en aquest combat. "Les dones no ens hem espolsat la tutela dels homes per caure en la tutela d'altres dones que volen parlar en nom nostre", ha insistit, afegint que no es poden excloure els homes. "No podem ignorar la meitat de la societat, ni veure'ls com a enemics", ha dit Roldán.

Per la seva part, la CUP ha advocat per una inspecció de treball que permeti detectar diferències salarials entre homes i dones a les empreses del país i ha exigit l'aprovació de mesures per ajudar a cuidar els membres més vulnerables de la família. També ha exigit que no criminalitzin les activistes feministes que protesten pels seus drets "tallant vies el 8 de març", en al·lusió a l'acusació que Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) va interposar contra diverses manifestants. De fet, tant els anticapitalistes com ERC han fixat un posicionament ideològic, molt marcat pel risc que representa l'extrema dreta i, més concretament, Vox, per als drets conquerits per les dones.

"Ara tenim l'oportunitat d'impulsar un treball conjunt entre forces polítiques que salvaguardi aquests drets", ha remarcat la portaveu republicana, Anna Caula, que ha recordat Dolors Bassa i Carme Forcadell com a dones represaliades arran del Procés i "defensores de la bandera feminista a la presó" malgrat "l'oblit i la victimització" del seu empresonament. "Hi continua havent una realitat hostil contra les dones", ha apuntat durant la seva intervenció la parlamentària de JxCat, Anna Geli, que ha vinculat la defensa dels drets de les dones a l'autodeterminació.

Els grups ultimen ara les propostes de resolució, que han de registrar fins demà, dimecres, al matí i que seran presentades i votades el proper dijous. "Agafin les pedres que es tiren als debats i posin-les juntes per fer el camí cap a la igualtat", ha clamat la vicepresidenta del Consell Nacional de les Dones, Montse Pineda.

stats