SONDEIG DEL CIS
Política 09/05/2012

Les retallades han fet caure quatre punts el PP des de les eleccions

Les dràstiques mesures per ajustar el dèficit passen factura al govern de Rajoy. Si avui hi hagués eleccions espanyoles, el PP tornaria a guanyar però amb menys distància respecte dels socialistes.

J.r.
2 min
Els ministres de Mariano Rajoy no aproven, segons el CIS.

MADRID."Crec que noto el suport i l'escalfor d'una majoria", va afirmar ahir el president espanyol, Mariano Rajoy, poques hores després de fer-se públic el baròmetre del governamental Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), que constata la pèrdua d'adhesions al seu executiu. Tot i això, la caiguda és lenta i a les files del PP respiren alleugerits. La clatellada per les retallades -previsiblement les més doloroses ja s'han anunciat- és menys sonora del que alguns esperaven.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si avui hi hagués eleccions al Congrés, la dreta espanyola obtindria un 40,6% dels sufragis, quatre punts menys que en les eleccions del 20-N. En l'enquesta del CIS del gener, el descens ja va ser de dos punts i ara el baròmetre de l'abril, fet després de la vaga general, n'hi suma dos més. Per a la tranquil·litat dels populars, el PSOE amb prou feines n'ha recuperat un en cinc mesos: passa del 28,8% que va obtenir a les urnes a un 29,6%. Cal dir, però, que el tímid ascens del principal partit de l'esquerra espanyola es comença a notar a partir d'aquests últims mesos, un cop enllestit el procés de relleu al capdavant de la formació.

El president espanyol i el líder de l'oposició es reparteixen elogis i crítiques. La valoració de tots dos baixa respecte a l'enquesta del gener, però el socialista Alfredo Pérez Rubalcaba és més ben valorat que Rajoy (4,11% el primer, 3,84% el segon). En canvi, el cap de l'executiu és qui inspira més confiança.

La tasca del PSOE a l'oposició també està més mal vista que la gestió del govern, un fet que, pels populars, demostra que "els ciutadans no volen tornar al passat".

En la resta de partits, tendències desiguals. CiU es quedaria avui amb 3,8% dels vots, per sota del 4,17% del 20-N. Tot i això, ha recuperat terreny des del gener. IU-ICV és qui més puja, gairebé dos punts, i ERC se situaria ara tres dècimes per sobre que fa cinc mesos.

Càstig a la classe política

La classe política es manté com el tercer problema per als espanyols i això es nota a l'hora de valorar els principals líders parlamentaris.

Tots suspenen. Qui treu millor nota és la neoespanyolista Rosa Díez, seguida de Pérez Rubalcaba; Uxue Barkos, de Geroa Bai; Josep Antoni Duran i Lleida, de CiU, i Cayo Lara, d'IU. Els ministres tampoc no superen l'examen. El més ben valorat és el titular de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, que aquests mesos s'ha convertit en una de les cares més visibles a l'hora d'argumentar l'acció del govern, si bé ha protagonitzat polèmiques enceses relacionades amb la modificació de la llei de l'avortament. El segueix en valoració la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría. A la cua hi ha els responsables d'Ocupació, Fátima Báñez, i d'Educació, José Ignacio Wert, els responsables d'explicar a l'opinió pública la reforma laboral i les retallades pressupostàries en l'ensenyament.

L'enquesta és una fotografia del pessimisme social pel funcionament de l'economia. Vuit de cada deu ciutadans situen l'atur com a principal problema i la meitat dels espanyols, els temes econòmiques. El terrorisme el menciona un ínfim 1%.

stats