Política 14/04/2016

Sánchez exigeix a Podem aparcar "aliances electorals" i treballar per fer fora Rajoy

Els sindicats pressionen Sánchez per buscar l'acord amb Podem i Ciutadans i li proposen que segueixi la fórmula Mas i se sotmeti a una moció de confiança a mitja legislatura

G.pruna
2 min
El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, s'ha reunit al Congrés amb els líders d'UGT i CC.OO.

BarcelonaEl secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha continuat aquest dijous afegint pressió sobre Podem perquè s'avingui a pactar un govern socialista que permeti desallotjar el PP de la Moncloa. Després de reunir-se amb els líders dels sindicats UGT i CCOO, Josep Maria Álvarez i Ignacio Fernández Toxo, Sánchez ha exigit a Podem aparcar el debat sobre "aliances electorals" amb IU per buscar l'acord amb Podem i Ciutadans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En roda de premsa, Sánchez ha tornat a situar a Pablo Iglesias com el culpable de que no hi hagi un acord per fer fora el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, i l'ha acusat d'articular una "coalició negativa" amb el PP que impedeix acabar amb el "govern de la vergonya". Sánchez ha tirat en cara a Podem que permeti la continuïtat d'un executiu amb un ministre que apareix als 'papers de Panamà'.

La fórmula Mas: moció de confiança

UGT i CCOO han reclamant aquest dijous al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, un últim esforç per forjar un govern de canvi, sense concretar quins partits l'han d'integrar. Tot i que no han concretat quines formacions han de formar part d'aquest acord, en roda de premsa després de reunir-se amb el líder socialista tots dos han demanat esgotar les opcions que permetin desallotjar el PP de la Moncloa i no haver de repetir eleccions.

En roda de premsa, Álvarez ha subratllat que els ciutadans "no poden esperar més", pel que ha animat els partits amb voluntat de canvi a fer un últim esforç i estudiar vies alternatives a les que s'han posat sobre la taula fins ara. Toxo ha concretat que l'acord ha de passar per "explorar altres possibilitats" a la de demanar a Podem que se sumi a l'acord PSOE-C's.

En el marc d'aquestes possibilitats, els sindicats han plantejat a Sánchez emular la fórmula que va oferir l'expresident de la Generalitat Artur Mas a la CUP quan intentava un acord per la investidura, és a dir, que se sotmeti a una moció de confiança a la meitat de la legislatura a canvi de garantir-se l'aprovació dels pressupostos.

Errejón afirma que encara "es poden moure les coses"

Des de les files de Podem, el portaveu, Iñigo Errejón, ha demanat aquest dijous no donar per acabat el termini per arribar a un acord, i ha subratllat que "en molt pocs dies es mouen molt les coses". "Hem vist coses molt estranyes", ha afirmat en declaracions als periodistes als passadissos del Congrés.

stats