Política 04/07/2017

Sánchez exigeix a Rajoy una resposta política a l'1-O i defensa davant el rei la plurinacionalitat de l'Estat

Irene Montero (Podem) insisteix en el referèndum pactat però veu "legítima" la via unilateral com a forma de "mobilització"

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Felip VI i Pedro Sánchez s'han reunit a la Zarzuela durant gairebé dues hores. EFE

MadridEl referèndum de l'1 d'octubre ha capitalitzat bona part de la reunió entre Pedro Sánchez i Felip VI aquest dimarts a la Moncloa, que ha durat fins 2 hores. El líder socialista ha admès, en la primera roda de premsa des que va ser reelegit, que ha vist el rei "preocupat per la situació de Catalunya". Com a solució al Procés, Sánchez ha defensat el seu projecte d'una Espanya plurinacional i la reforma de la Constitució. No ha obtingut resposta del monarca, però, ha assenyalat des de Ferraz.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de deixar clar que estarà al costat de Mariano Rajoy per defensar el "compliment de la llei" contra el referèndum, Sánchez ha començat a introduir aquest dimarts certs matisos en el seu discurs. Té previst exigir al president espanyol en la reunió que tenen prevista dijous a la Moncloa una resposta política per a Catalunya. Considera que el problema territorial està en un atzucac i que no n'hi ha prou de brandar la llei.

Sánchez també té una visió diferent sobre el referèndum. Si bé la Moncloa repeteix per activa i per passiva que no se celebrarà, Sánchez ha evitat mullar-se sobre si al final s'acabarà votant, en la línia del que va defensar ahir el primer secretari del PSC. "Nosaltres no sabem què passarà l'1 d'octubre en termes formals", ha dit.

La reunió entre Felip VI i Sánchez ha sigut "cordial". El secretari general del PSOE ha traslladat al rei un document amb deu compromisos per a Espanya, una forma de resumir el seu projecte per al partit i de remarcar el renovat caràcter d'esquerres del PSOE.

Pel que fa la resposta al Procés, proposa "culminar l'estructura federal de l'Estat" a través d'una reforma de la Constitució per "enfortir la unió dels pobles de l'Espanya plural, amb una única sobirania, la del conjunt de la societat espanyola, i un únic Estat, que ha de perfeccionar el reconeixement del caràcter plurinacional".

Sánchez culminarà la ronda de contactes amb tots els líders dels partits espanyols dijous amb una visita a la Moncloa. Un mes i mig després de ser reelegit en primàries, Mariano Rajoy ha accedit a reunir-se amb ell.

Podem insisteix en el referèndum pactat

La portaveu de Podem al Congrés, Irene Montero, ha reiterat que la solució al "xoc de trens" entre la Generalitat i el govern espanyol és un referèndum "que ha de ser pactat i amb garanties". Montero ha rebutjat així que l'1-O pugui ser vinculant i l'ha qualificat de "legítim" en tant que "mobilització", en la línia del que defensen Podem Catalunya i Catalunya en Comú. "El pitjor que pot fer l'Estat és criminalitzar i perseguir uns ciutadans que volen expressar-se", ha sentenciat la portaveu del partit lila.

stats