Política 08/09/2014

Rigol carrega contra els 300 anys "d'incomprensió militant” del sentit nacional de Catalunya per part d'Espanya

Durant la conferència de l'Onze de Setembre, el president del Pacte Nacional pel Dret a Decidir reclama "diàleg" als partits i garantir "la convivència" durant el procés per "seguir sent un sol poble"

Acn
2 min
Joan Rigol, president del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, durant la seva conferència al Saló de Cent de Barcelona, aquest dilluns / ACN

BarcelonaEl president del Pacte Nacional pel Dret a Decidir i expresident del Parlament, Joan Rigol, ha aprofitat la conferència sobre l'Onze de Setembre que ha pronunciat a l'Ajuntament de Barcelona per denunciar l'actitud de l'Estat respecte de Catalunya des de fa 300 anys. Rigol ha carregat contra la "incomprensió militant del sentit nacional de Catalunya" que atribueix a l'estat espanyol. També ha reclamat "diàleg" als partits polítics catalans i que garanteixin "la convivència" per "seguir sent un sol poble". "És un dels missatges que hauríem de donar tots", ha afirmat davant unes 200 persones que assistien a la conferència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de fer un recull d'alguns dels textos històrics que des del 1714 van escriure mandataris polítics i militars espanyols contra el fet diferencial, la singularitat, la llengua o el sentiment nacional de Catalunya, Joan Rigol ha volgut denunciar que, al seu entendre, "la incomprensió del sentit nacional de Catalunya ha estat sempre militant i en contra" des dels poders de l'Estat. Aquesta actitud és, segons Rigol, una mostra de la "catalanofòbia" que ha estat llençada en moltes ocasions en els darrers 300 anys.

Tot i això, Rigol no ha volgut deixar passar l'oportunitat d'explicar que també aquesta actitud "té moltes excepcions al conjunt de l'Estat", i ha recordat que "Catalunya s'ha beneficiat, perquè s'ho ha guanyat, del mercat espanyol", i que "la democràcia actual i republicana ha donat reconeixement institucional a Catalunya amb els Estatuts d'autonomia".

"La convivència és sagrada"

Parlant ja del procés català actual, Rigol ha volgut remarcar que "per la catalanitat la convivència és sagrada", i que per això aquells que "preconitzen fractures" per culpa del procés o dels catalanistes "no saben que la catalanitat significa màxima convivència". "És un dels missatges a donar i que hauria de tenir un gruix transversal entre les forces polítiques", ha sentenciat, abans de demanar "reflexió" al conjunt de la classe política catalana per adaptar-se "a la nova situació, basant-se en un diàleg no conjuntural sinó d'una actitud profunda en tots els polítics". "Hi ha d'haver diàleg constructiu basat en els grans valors de la nostra història", ha conclòs.

stats