Política 05/09/2017

El Govern avisa l'Estat que no pot utilitzar la via penal contra el referèndum perquè no és delicte

Turull avisa que el que pot ser punible és perseguir algú per un fet que no és delicte

Gerard Pruna
2 min
EN DIRECTE: Roda de premsa posterior al consell executiu del Govern

BarcelonaEl dia abans que el Parlament aprovi la llei del referèndum i la llei de transitorietat i faculti el Govern per convocar oficialment el referèndum de l'1-O, l'executiu s'ha reunit amb la vista posada en aquesta data transcendental. Ho ha fet alhora que el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, prometia en el seu discurs de l'obertura de l'any judicial perseguir de manera "enèrgica" la "desraó" independentista, i el president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, garantia que vetllarà per la defensa de la "indissoluble unitat de la nació espanyola".

En roda de premsa, el portaveu del Govern, Jordi Turull, ha convidat el fiscal general a llegir-se les lleis i ha recordat que el Congrés va decidir amb la llei 2/2005 despenalitzar la convocatòria d'un referèndum. "Convocar un referèndum no és delicte", ha subratllat, i ha avisat que qualsevol institució estatal que persegueixi per la via penal el referèndum estarà vulnerat la carta de drets humans. "Que es documenti i després, si vol, parlem", ha etzibat. Turull ha anat encara més enllà, i ha apuntat que el que pot acabar sent delicte és perseguir judicialment algú per un fet que no és delicte.

Turull ha rebutjat així entrar en la "teranyina" de situar el referèndum en el marc del delicte, i ha lamentat que es vulgui "derivar el relat" cap a aquí. El portaveu, que no ha volgut donar detalls sobre com serà la convocatòria del referèndum, ha evitat valorar també si el Govern signarà el decret de convocatòria encara que hi hagi una suspensió immediata de la llei del referèndum per part del Tribunal Constitucional.

El portaveu de la Presidència ha negat que l'anunci emès ahir a televisió i que apel·la a la capacitat de decidir dels catalans sigui una campanya institucional sobre l'1-O. "Hi surt a algun lloc 1 d'octubre? Hi surt referèndum?", ha preguntat Turull, que ha assegurat que és tracta d'un anunci que fomenta valors com tantes altres, ha dit, ha fet la Generalitat en aquest sentit. Així, davant la possibilitat que la Fiscalia actuï contra l'anunci, ha preguntat "quin delicte hi ha darrere", i ha ironitzat amb què potser al ministeri públic li agradaria més l'anunci si fos "en blanc i negre i amb la música del No-Do".

El conseller de la Presidència s'ha referit també al fet que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, estigui parlant amb els líders del PSOE i de Ciutadans sobre el Procés. Tot i defensar que tothom "és lliure de reunir-se amb qui vulgui", Turull ha instat Rajoy que, si "vol parlar del referèndum, ho faci amb aquells que el volen fer". "Només ha de posar dia i hora", ha afegit.

Missatge a Montoro

Davant l'avís del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que actuarà contra aquells que paguin els impostos a la Hisenda catalana, Turull ha qüestionat que això es pugui fer i ha recordat que a dia d'avui ja hi ha moltes empreses i administracions locals que entreguen els seus impostos a la Generalitat i que aquesta després els fa arribar a l'Estat. "Montoro sap que el dret administratiu ho permet", ha conclòs.

stats