Política 06/10/2020

El sobiranisme plantarà el rei divendres a Barcelona

Ni el Govern ni els màxims representants del Parlament ni l'alcaldessa de Barcelona seran a l'acte

Ara
2 min
La consellera portaveu del Govern, Meritxell Budó, en roda de premsa aquest dimarts

BarcelonaEl Parlament i el Govern plantaran el rei Felip VI. La portaveu de l'executiu, Meritxell Budó, ha dit aquest dimarts que cap membre del Govern assistirà a l'entrega de premis de la Barcelona New Economy Week, que presidirà el monarca, al costat del president espanyol, Pedro Sánchez, aquest divendres a Barcelona. Sí que ha dit, però, que el conseller d'Empresa, Ramon Tremosa, assistirà en "altres tipus d'esdeveniments" posteriors, ha aclarit en la roda de premsa posterior al consell executiu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons Budó, el Govern només espera que "el rei dels espanyols" demani disculpes a la ciutadania pel discurs del 3 d'octubre del 2017, quan no va condemnar la violència policial exercida contra els votants en el referèndum i, en canvi, va avalar la repressió contra els votants.

El president del Parlament, Roger Torrent, en el ple d'aquest matí

El mateix farà el president de la cambra catalana, Roger Torrent, que ha confirmat que el Parlament no enviarà cap representant a l'acte. "Nosaltres tampoc hi assistirem", ha afirmat en una entrevista a Antena 3. Una baixa que també se suma a la de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Torrent considera que el rei "no és ben rebut" a Catalunya per "una majoria de catalans" i ha tornat a retreure al monarca el discurs del 3-O.

Després de la polèmica per l'absència de Felip VI en l'acte d'entrega dels despatxos judicials, la presència del monarca a la Barcelona New Economy Week servirà a la Moncloa per intentar apaivagar les crítiques dels partits de l'oposició i enviar un missatge de suport a la monarquia. Ahir el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, intentava emmarcar aquesta visita en la "normalitat" i la justificava pel fet que la sentència sobre la inhabilitació del president Quim Torra ja s'ha fet pública i ja ha quedat enrere el tercer aniversari de l'1-O. Una línia que també van seguir ahir des d'Unides Podem, que no van reproduir les crítiques de fa uns dies contra el rei, a diferència dels comuns, que no es van estar de reprovar aquesta visita.

Sigui com sigui, el cas és que al costat de Felip VI no hi seran els màxims representants de les tres principals institucions del país: la Generalitat, el Parlament i l'Ajuntament de Barcelona. Mentre l'independentisme continua retraient al monarca el seu discurs del 3 d'octubre del 2017 i insisteix que no és ben rebut a Catalunya, Colau va justificar la seva absència per la presumpta corrupció que afecta el rei emèrit. Sí que el rebran els CDR, que ja han convocat una mobilització per recordar al monarca "que no és benvingut".

stats