Política 17/02/2016

Una rosa blanca, un aplaudiment i minut de silenci: l'homenatge dels diputats a Muriel Casals

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, recorda l'exdiputada de Junts pel Sí com una persona "exemplar, dialogant i compromesa"

Sara González
2 min
Homenatge dels diputats a Muriel Casals abans de començar el ple al Parlament / PERE VIRGILI

BarcelonaEl d'aquest dimecres, és el primer ple al Parlament sense l'expresidenta d'Òmnium i exdiputada de Junts pel Sí Muriel Casals, que va morir diumenge a la matinada després de no poder superar les conseqüències d'un atropellament produït setmanes enrere. Els parlamentaris han volgut retre un homenatge a la que ha estat la seva companya just abans de començar la sessió i ho han fet, d'entrada, posant una rosa blanca al seu escó buit. El seu company de grup Lluís Llach ha estat l'encarregat de col·locar la flor.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A continuació, els diputats, drets, han aplaudit llargament en record de la seva memòria i la seva tasca al país i, finalment, la cambra ha fet un minut de silenci com a gest de respecte. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha donat "el més sentit condol a la família i als amics" de Casals, a qui ha definit com una persona "exemplar, dialogant i compromesa".

Des de la llotja, han seguit el minut de silenci, la germana de l’exdiputada, Isabel Casals.

En el torn de preguntes al president de la Generalitat, Carles Puigdemont ha subratllat el fet que, malgrat les diferències, "ningú hagi escatimat cap esforç per expressar un condol sincer" davant la pèrdua de Casals. El president ha destacat la "tendresa personal i la fermesa de convicció" que teia l'exdiputada, a qui el president parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull, ha definit com "la cara més noble de la política". "Ens sentim orgullosos d'haver estat companys d'ella", ha assegurat Puigdemont, qui ha insistit que Casals va fer mèrits, fins i tot si no hagués estat diputada, per rebre la Medalla d'Or de la Generalitat.

Aquest ha estat el primer homenatge del Parlament a Casals. Aquest dijous, però, a les cinc de la tarda el Parlament celebrarà un acte institucional en record de l'expresidenta d'Òmnium. L'acte comptarà amb les intervencions del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, i està previst que hi hagi una àmplia representació tant del Govern com de tots els partits i institucions catalanes.

Òmnium Cultural també té previst un acte per a dijous a les set de la tarda al passeig dels Til·lers al Parc de la Ciutadella en record de qui va ser presidenta de l’entitat els darrers cinc anys. També la consellera de la Presidència, Neus Munté, va avançar aquest dimarts que el Govern ha decidit concedir la Medalla d'Or de la Generalitat a Casals.

stats