Política 17/06/2013

Rubalcaba: "No hi haurà desembarcament del PSOE a Catalunya"

El líder del PSOE assegura que veu amb "simpatia" la descentralització de la Justícia que proposa el PSC

M. Eugènia Quetglas
2 min

Madrid"No hi haurà desembarcament del PSOE a Catalunya". El líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha fet aquest aclariment als que insinuen que les relacions entre el PSOE i el PSC aniran a pitjor. És més, en la mateixa roda de premsa ha assegurat que s'acabarà tancant un nou protocol de relacions amb el qual ja estan treballant tots dos partits. Això sí, ha avisat que "una cosa que ha funcionat durant trenta anys no es canvia en una tarda".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rubalcaba està "convençut" que hi haurà un bon acord amb el PSC que els permetrà mantenir un acord compartit amb un missatge "únic" per a Espanya, que és que "Catalunya seguirà sent part d'Espanya" i que "millorarem les relacions amb Catalunya i la resta d'Espanya". El líder del PSOE ha assegurat que aquest missatge "és un pronòstic, una opinió i un desig".

Avui Rubalcaba dina amb els sis secretaris regionals que formen part de l'executiva federal que s'ha reunit aquest matí. Segons ha explicat el mateix Rubalcaba, parlaran sobre els continguts del proper consell territorial del PSOE que se celebrarà el 6 de juliol a Granada, dia en què es decidirà el model territorial dels socialistes. En aquest dinar, segons ell, no es parlarà del PSC perquè "no hi és present". El líder del PSOE ha acabat confessant que trucarà al primer secretari del PSC, Pere Navarro, i li dirà "o vinc o vens", perquè la intenció de Rubalcaba és portar la proposta d'Estat federal a Granada pràcticament tancada, i per poder arribar a Andalusia sense grans fissures hi ha d'haver una reunió entre els dos líders socialistes.

Rubalcaba s'ha mostrat favorable –com estableix el PSC en la seva proposta de reforma constitucional– d'avançar en la descentralització de la Justícia. "El PSOE ho veu amb simpatia", ha arribat a dir. El que no ha concretat és si, com vol el PSC, els tribunals superiors de justícia territorials seran la darrera instància judicial; s'ha limitat a apuntar que moltes federacions socialistes "estan a favor de la descentralització però la discussió ara és fins on", ha matisat.

Llei Wert

Rubalcaba creu que Catalunya ha de trobar el mecanisme per complir amb les sentències lingüístiques de garantir el castellà a aquells alumnes que així ho demanen. No obstant, ha aclarit que això no vol dir que doni suport al sistema "inventat" a la llei Wert que significa que "el que vulgui classe en castellà tingui una beca en una escola castellana". "És una cosa insòlita", ha exclamat. "Això sí que és una ocurrència vertaderament peculiar, no hi estem d'acord", ha afegit, a la vegada que ha recordat que la Generalitat té elements, en la seva política educativa, per complir la sentència.

stats