Política 06/07/2013

Rubalcaba proclama que el PSOE i el PSC tenen el model d'estat perquè Catalunya i Espanya "visquin juntes"

El PSOE i el PSC acorden un nou model federal que no admet el dret a decidir

M. Eugènia Quetglas
2 min
Rubalcaba i Navarro, aquest dissabte a Granada

MadridEl secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha assegurat que el document sobre el model d'Estat que aquest dissabte tanquen tots els líders territorials del PSOE amb el PSC és “un projecte per continuar junts, Catalunya i Espanya”. Rubalcaba ha admès que el dret a decidir segueix sent una discrepància amb els seus socis catalans però que han resolt els seus problemes. “Crec que anem a l'arrel del problema, que és resoldre les dificultats per viure junts. Volem seguir junts i hem trobat una solució a través d'un estat federal”, ha proclamat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En roda de premsa, Rubalcaba ha exposat que “hi ha gent que pensa que a Catalunya no passa res que s'equivoca, n'hi ha que pensen que han de marxar que també s'equivoquen i d'altres que trobem que s'ha d'agafar el camí del mig”. Per Rubalcaba, el camí és el diàleg i considera que amb la proposta que avui s'aprova a Granada van “al fons de la qüestió que és una fórmula per resoldre junts el problema perquè visquem junts i no per separat”, ha afegit.

Rubalcaba ha admès que ha parlat amb el líder del PSC, Pere Navarro, sobre la renovació del protocol que ha de marcar les relacions dels dos partits en el si del grup parlamentari del Congrés, però no ha donat detalls amb l'argument que fins la setmana que ve no en parlaran tot i que ha ressaltat que l'important era “trobar un model compartit” i s'ha trobat per la via “d'obrir la Constitució des del caràcter federal per fer-hi encabir tothom”.

Segons Rubalcaba “ho comparteix tot el PSOE”. Ara, el líder del PSOE assegura que treballa amb una equació que és la següent: “Hi ha un dret a la diferència que no és una diferència de drets”.

Això no vol dir que el document del PSOE no inclogui el principi d'ordinalitat en els termes compromesos pel Tribunal Constitucional en la seva sentència sobre l'Estatut. “Si un és a la posició 80 i un altre a la 120, després de la nivellació tots dos han d'estar a la 100, no al revés”, ha explicat Rubalcaba.

stats