Política 07/05/2013

Rubalcaba: "Navarro està treballant per evitar que Catalunya marxi d'Espanya"

El secretari general del PSOE veu bé que el líder del PSC assistís a la cimera pel dret a decidir "a dir el que pensava". El líder dels socialistes espanyols diu que Chacón, Navarro i ell "coincideixen" en l'oposició al projecte sobiranista

Ara
3 min
Rubalcab a la SER

BarcelonaTot i les diferències entre el PSC i el PSOE sobre el dret a decidir, Alfredo Pérez Rubalcaba ha avalat aquest dimarts l'actuació del primer secretari dels socialistes catalans, Pere Navarro, en la cimera convocada ahir pel president, Artur Mas, al Palau de la Generalitat. "Anava allà perquè entén que ha d'anar a un cimera convocada pel president de la Generalitat, però a dir-li el que pensava", ha dit en una entrevista a la Cadena SER. Segons Rubalcaba, Navarro va anar a la trobada a dir a Mas que "per aquí, no, si aquest debat l'has d'utilitzar per anar sembrant i anar posant pistes en la línia de l'independentisme, el partit dels socialistes catalans no hi serà ni un metre més".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"En això coincidim Carmen Chacón, el secretari general del PSOE i el primer secretari del PSC", ha apuntat Rubalcaba. "Els dos estem en desacord que Catalunya se'n vagi d'Espanya", i "Navarro treballa per evitar-ho", ha afegit el secretari general del PSOE.

Rubalcaba i Navarro van parlar aquest dilluns a la nit després de la cimera. Segons ha explicat el líder dels socialistes espanyols, en aquesta conversa Navarro li va desgranar la seva intervenció a la reunió, començant per recordar que "aquella no era la cimera que Catalunya necessitava", perquè "Catalunya el que té és un problema com la resta d'Espanya de crisi econòmica i d'ocupació, i per tant, que el que reclamava del president Mas era una cimera per parlar d'ocupació".

El líder dels socialistes espanyols ha restat transcendència també a les discrepàncies que Carme Chacón va expressar en una carta que va enviar a diversos mitjans on criticava la decisió de la direcció del PSC d'assistir a la cimera. Chacón demanava que el PSC es posi "davant" d'Artur Mas i de l'independentisme i no "al costat". "Jo crec que en això coincidim Carme Chacón, el secretari general del PSOE i el primer secretari del PSC", ha dit Rubalcaba, perquè Navarro va anar a la cimera "a dir-li el que pensava".

En aquest marc, Rubalcaba ha destacat que "el que pensa Navarro" no és "exactament el que pensa ell" respecte al dret a decidir, perquè ell "no està d'acord amb el dret a decidir", com ha dit "sempre, amb el senyor Navarro al davant i amb el senyor Mas al davant". En tot cas, ha recordat que l'uneix amb Navarro "una cosa més important", que és que "tots dos estem en desacord que Catalunya se'n vagi d'Espanya", i "Navarro treballa per evitar-ho".

El pla del PSOE contra l'atur

P { margin-bottom: 0.21cm; } En clau econòmica, Rubalcaba ha defensat les mesures que el PSOE ha presentat en les últimes hores per combatre l'atur. El líder del PSOE assegura que a Alemanya han funcionat i s'ha reduït la taxa d'aturats, i ha demanat a Rajoy i a la Comissió Europea "humilitat" perquè s'estudiïn el seu pla. Rubalcaba defensa dedicar el crèdit sense gastar que Europa va donar als bancs per "ajudar les famílies i les empreses"·

Dues són les mesures estrella del pla del PSOE: una moratòria per evitar acomiadaments per causes econòmiques fins al 2015 i un fons de 30.000 milions d'euros a càrrec del rescat financer que destinaria 20.000 milions d'euros per facilitar liquiditat a les pimes i 10.000 milions per refinançar les hipoteques de les famílies. Rubalcaba també ha defensat augmentar la inversió en investigació i recerca. "El debat és amb què s'ha de créixer, necessitem estímuls", ha afirmat.

"A Espanya estem discutint dues coses: quan sortim de la crisi i com en sortim, i cal que hi treballem plegats", ha afegit.

El líder del PSOE accepta el retard a l'hora de presentar el seu pla contra l'atur, però ha argumentat: "Que no ho hagi fet abans no vol dir que no ho pugui proposar ara". "Hem de fer propostes, la gent em diu, i jo molts cops també m'ho pregunto, per què no se m'havia acudit abans?", ha admès.

Rubalcaba admet la "responsabilitat evident" seva "i del PSOE" perquè els electors no el vegin com a alternativa al PP, tal com ha constatat l'últim baròmetre del CIS. El PP ha reculat un punt i el PSOE dos, en intenció de vot. A més, ha dit que està centrat en la lluita contra la crisi i que no vol pensar encara si es tornarà a presentar a l'elecció per liderar el PSOE.

stats