Política 06/12/2016

"Rubí no és independentista": l'únic ajuntament català que ha celebrat el Dia de la Constitució

Una manifestació a favor de la Constitució a Barcelona ha agrupat 400 persones, i 250 més en una altra a Badalona organitzada per Societat Civil Catalana. Ciutadans també ha fet el seu propi acte a l'Hospitalet de Llobregat

Albert Solé
4 min
L'acte a favor de la Constitució a Rubí

RubíMentre que el debat a moltes ciutats catalanes era si el 6 de desembre s'havia de fer festa o treballar fent veure que és un dia normal, en alguns llocs sí que s'han fet actes per celebrar el Dia de la Constitució, però només a Rubí l'ha organitzat la mateixa alcaldessa, del PSC.

Rubí

'Rubí no és independentista'

Rubí ha sigut l'únic ajuntament català que no només no ha treballat el 6 de desembre, sinó que a més ha decidit celebrar el 38è aniversari de la Constitució espanyola. Ha sigut un acte senzill davant la porta de l'ajuntament que ha durat just un quart d'hora: vuit persones han llegit fragments de la Constitució (dos regidors dels PSC, de C's i del PP, i dos membres de Societat Civil Catalana) i al final l'alcaldessa, Ana María Martínez, ha llegit un discurs en el qual ha demanat que la carta Magna s'ha de "reformar i renovar" per adaptar-se a les "noves realitats socials". Les persones que ha seguit aquest acte atentament no superaven la seixantena, i molts d'ells eren càrrecs electes de C's i PP d'altres ciutats veïnes.

L'alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, durant l'acte de celebració del Dia de la Constitució

Tot això, però, ha sigut quasi inaudible perquè a l'altra banda hi havia una cinquantena de persones que tot just han començat a parlar els regidors, han començat a cridar i xiular. Entre els càntics més corejats han destacat el de "alcadessa, dimissió!" o el de "no hi som tots, falta en Sergi", en referència al regidor trànsfuga del grup de convergència, que ho ha aparegut a l'acte, com sí que hi eren els 6 regidors del PSC del govern. Un home gran (Juan Martínez, torturat i empresonat pels franquisme) també ha cremat un exemplar de la Constitució en ple acte. Un fort dispositiu policial ha vigilat que no es produís cap incident, però no han hagut d'intervenir.

Guillem Saperas, com a portaveu de la manifestació contrària a l'acte (convocada per ERC, AUP, EUiA, PDECat i la PAH), ha explicat que "tenim la sensació que l'acte d'avui és un intercanvi de favors que el PSC ha cedit a canvi que PP i C's li votessin l'entrada de Sergi Garcia al govern".

La proposta de celebrar aquest acte neix d'una moció del PP de Rubí que es va votar en el mateix ple que es va votar l'entrada de Garcia al Govern, i les dues es van aprovar amb els 13 vots que sumen els PSC (6), C's (4), PP (2) i el regidor del grup de CiU.

Joanthan Cobo, regidor del PP a Rubí

Jonathan Cobo, portaveu del PP a Rubí, ha parlat per primer cop a la premsa des de la polèmica votació del regidor trànsfuga. Orgullós per haver aconseguit que Rubí sigui l'única ciutat de Catalunya que hagi celebrat un acte d'honor a la Carta Magna, ha dit: "Avui és un dia històric. Llancem un doble missatge: Rubí no és independentista i que no comptin amb Rubí per aventures sobiranistes". "Avui ha guanyat la llibertat i la democràcia, i avui s'ha retrat tothom", ha dit en referència a les 50 persones que han rebentat l'acte.

Si Cobo ha tardat tants dies a parlar és perquè s'havia especulat molt a Rubí amb la possibilitat que ell -sol o amb l'altra regidora del grup popular, Noelia Borque- puguessin entrar també a reforçar el govern municipal. Cobo ha sigut molt contundent: "Descartem absolutament entrar al govern de Rubí". També ha negat que l'acte d'avui fos a canvi de res: "negociarem dia a dia". Segons ha pogut saber l'ARA, en algun moment hi ha hagut l'oferta perquè Cobo entrés al govern, però finalment no s'ha arribat a cap acord.

Badalona

"Treballar avui és fer el paperot"

Societat Civil Catalana (SCC) ha convocat avui un acte per celebrar el Dia de la Constitució a Badalona, la ciutat que el 12-O es va fer famosa per obrir les portes i estripar una ordre judicial. Unes 250 persones s'han reunit a la plaça Pompeu Fabra per escoltar al lectura d'una desena d'articles de la Constitució, com a Rubí. José Domingo, vicepresident de SCC, ha criticat els ajuntaments que han decidit obrir avui: "Treballar vol dir obrir els registres, que els funcionaris estiguin allà, donar a la gent serveis socials o la possibilitat de tramitar les llicències corresponents, i avui no ho faran, avui faran un paperot".

Barcelona

"Amb la Constitució, per la concòrdia"

A Barcelona l'associació Espanya i Catalans ha reunit unes 400 persones que s'han manifestat des de la plaça Urquinaona fins a la plaça Sant Jaume sota el lema: "Amb la Constitució, per la concòrdia". La marxa ha desfilat al ritme de diferents passos-dobles i amanit amb crits a favor de la unitat d'Espanya i a favor de la Constitució del 1978. Quan han arribat a les porters de la generalitat ha sonat l'himne d'Espanya i s'ha llegit un manifest contra el procés independentista.

L'Hospitalet de Llobregat

Ciutadans, contra els que volen "dinamitar" la Constitució

També Ciutadans ha volgut fer el seu propi acte per celebrar el dia de la Constitució, en aquest cas a l'Hospitalet de Llobregat. Des d'allà, la líder de Ciutadans al Parlament, Inés Arrimadas, ha defensat la vigència de la Carta Magna davant els que la volen "dinamitar" i posar en perill principis com la igualtat i la llibertat.

"Que ens busquin per reformar el que faci falta, però a nosaltres que ningú ens busqui per anar cap enrere", ha avisat Arrimadas, que ha allargat la mà a obrir una reforma constitucional que persegueixi objectius com una millor separació de poders, ja que això contribuiria a regenerar la democràcia espanyola, a la que ha comparat amb "una planta a la que cal regar".

stats