Política 08/09/2020

Rufián celebra que el PSOE obri la porta a negociar amb els diputats de la "Convergència pura"

ERC anuncia converses per investigar el cas Kitchen i veu motius per il·legalitzar el PP

Ara
2 min
El diputat d'ERC, Gabriel Rufián, en una imatge d'arxiu

MadridLa possible escissió dins de JxCat podria comportar que els quatre diputats del PDECat abracessin una nova estratègia de diàleg amb el govern espanyol. El president de l'executiu, Pedro Sánchez, ja els va obrir aquest dilluns la porta a mantenir converses pels pressupostos de l'Estat i aquest dimarts ha sigut el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, qui ha celebrat –amb matisos– aquesta possibilitat. "Em sembla sempre positiu que els polítics facin política i veig normal que el govern intenti parlar amb els diputats del PDECat o de la Convergència pura, aquesta família política del món convergent més procliu a fer política", ha expressat en roda de premsa en l'habitual llenguatge que fa servir per referir-se als socis d'Esquerra a la Generalitat. Rufián ha pronosticat, però, que al PSOE i a Unides Podem els costarà arribar a acords perquè representen "un espai de centredreta".

L'aparició en escena dels quatre diputats del PDECat, sumada a la voluntat de Ciutadans i del PNB de negociar els comptes de l'any que ve amb la Moncloa restaria importància a un hipotètic suport d'Esquerra als pressupostos. Rufián, però, ha insistit en la voluntat dels republicans de negociar-los i ha presumit d'haver aconseguit ja que Sánchez truqués al president del Govern, Quim Torra, per avançar en una segona reunió de la taula de diàleg. "No cal ser molt perspicaç que això és fruit de la feina i de la reunió de l’altre dia. ERC fa que passin coses", ha subratllat.

I entre els possibles pactes amb la dreta o amb l'esquerra pels que pugui optar l'executiu estatal, el portaveu republicà ha defensat que hi haurà moltes diferències en funció de les majories per les quals opti Sánchez. "No és el mateix. La transversalitat no és pactar amb la dreta", ha opinat.

La il·legalització del PP

D'altra banda, Rufián ha aprofitat la roda de premsa per anunciar que, juntament amb Bildu, la CUP, BNG, Compromís, Més País i també JxCat, Esquerra ha començat a negociar la presentació d'una nova comissió d'investigació, en aquest cas sobre el cas Kitchen d'espionatge polític, que afecta directament el PP. "Si es feien això entre ells, què no hauran fet amb els altres, sobretot amb l’independentisme català?", s'ha preguntat el portaveu republicà.

Un cop s'hagin posat d'acord els partits que ja van intentar que s'investiguessin els negocis del rei emèrit des del Congrés dels Diputats, també s'adreçaran als dos partits del govern espanyol. "Els costarà molt explicar-se als partits que la vetin", ha indicat. Segons ell, la guerra bruta dins del PP i l'ús de les estructures de l'Estat per espiar-se "donarien fins i tot per il·legalitzar el partit". No és la primera vegada que Rufián es mostra partidari de la il·legalització dels populars. El 2016, quan s'acumulaven els casos de corrupció al PP li va dir a l'aleshores president espanyol, Mariano Rajoy, que "si s'ha d'il·legalitzar algun partit, aquest hauria de ser el PP".

stats