Política 08/03/2015

L'aposta de CDC per l'etiqueta "nacionalista" propicia un acostament amb UDC

Espadaler i De Gispert aplaudeixen les paraules d'ahir amb què Josep Rull es distanciava del terme "independentista". El coordinador del partit reitera que la formació es defineix com a "nacionalista" però diu que no els "molesta" que se'ls consideri "independentistes"

Acn / Ara
2 min
El coordinador general de CDC, Josep Rull, ahir, dissabte, al consell nacional de la formació / EFE

BarcelonaCap de setmana d'acostament entre CDC i UDC. Tot va començar amb una frase que va deixar caure ahir, al consell nacional dels convergents, Josep Rull, coordinador general del partit. Unes paraules que han estat llegides per UDC com un distanciament respecte de l'etiqueta 'independentista' i que avui han estat celebrades per Ramon Espadaler i Núria de Gispert.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rull va dir ahir que "l'objectiu de CDC no és la independència sinó la justícia social". "Creiem que la independència és la millor manera d'aconseguir l'objectiu, però no ens definim com a independentistes, ni autonomistes, sinó que som nacionalistes catalans, la nostra prioritat és la nació, la gent d'aquest país", va matisar.

Avui, en una entrevista a RAC1, ha reiterat que CDC es defineix com un partit "nacionalista" però ha recalcat que no els "molesta gens" que els diguin "independentistes", i ha assegurat que en el seu programa el 27-S hi haurà una "referència clara, explícita i inequívoca per la independència".

El cas és, però, que la reflexió de Rull d'ahir ha estat aplaudida pel secretari general d'Unió, Ramon Espadaler, que veu més probabilitats d'entesa entre convergents i democristians de cara a concórrer plegats a les eleccions del 27-S. I en el mateix sentit s'ha expressat la presidenta del Parlament i també membre d'UDC, Núria de Gispert, que en una entrevista a Catalunya Ràdio ha dit que el fet que Convergència s'hagi definit com un partit "nacionalista", en comptes d'utilitzar el terme 'independentista', "facilita que CDC i UDC puguin anar juntes".

Rull també ha assegurat que estan molt pendents del debat intern que estan fent a Unió per veure què es plantegen de cara al 27-S i ha reiterat que si l'ANC es presenta a les eleccions "seria una mala notícia". "No podem fragmentar més l'espai sobiranista", ha afegit.

El full de ruta amb ERC

Pel que fa al full de ruta de cada al 27-S que s'hauria de pactar amb ERC i altres partits, el coordinador general de Convergència confia que aquest mes de març CDC i ERC estaran "en condicions de tancar" un acord. El pacte, ha recordat, ha de tenir "voluntat inclusiva" perquè s'hi sumin altres formacions de l'arc sobiranista.

Rull ha expressat el "desig de tenir aquest full de ruta tancat, mínimament pactat", aquesta primavera. S'ha mostrat optimista pel que fa a les negociacions amb ERC i amb la possibilitat que a l'acord s'hi sumin altres forces partidàries de l'estat propi. Ha reiterat que CDC és, com va defensar ahir, una formació "nacionalista", i que la independència és l'"instrument" per aconseguir la "justícia social", que ha de ser l'autèntic objectiu. Tot i això assegura que no els molesta que els anomenin independentistes perquè "defineix una bona part d'allò que som". En aquest sentit, creu que l'escenari després del 27-S és que Catalunya sigui, el 2016, "un país diferent".

stats