Salut farà 60.000 tests d'antígens als membres de les meses del 14 de febrer que ho vulguin

Descarta definitivament vacunar-los per falta de temps i carrega contra Sanitat perquè no hi ha dosis

i
Quim Bertomeu
3 min
El president de taula fa l'obertura d'una mesa electoral a la localitat biscaïna de Durango, amb totes les mesures de seguretat davant la pandèmia del coronavirus

BarcelonaQue els membres de les meses electorals del 14 de febrer se sentin segurs s'ha convertit en la prioritat del Govern. El seu paper de cara als comicis és clau perquè si els ciutadans majoritàriament decideixen no presentar-s'hi –malgrat la multa que suposa– podria complicar-se l'inici de la jornada electoral. Aquest dijous la Generalitat ha confirmat que oferirà a tots els membres titulars de les meses i als "primers suplents" sotmetre's a un test d'antígens els dies previs al 14 de febrer. L'objectiu és identificar anticipadament eventuals contagiats perquè els col·legis electorals siguin com més segurs millor. En total, Salut s'ofereix a fer 60.000 tests, però no serà obligatori.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La mesura s'ha explicat aquest dijous en la nova reunió de la taula de partits en què el Govern i els grups polítics han abordat noves mesures per donar més seguretat a la jornada electoral. Al final de la trobada el secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha precisat que el Govern contactaria amb els membres de les meses i els dies previs a les eleccions, entre el 9 i el 12 de febrer, se'ls citaria al seu centre d'atenció primària per fer-los la prova. No serà l'única mesura. Ramentol també ha anunciat que la Generalitat donarà als membres de les meses mascaretes FFP2 i no les mascaretes quirúrgiques que tenia previstes inicialment, perquè les primeres ofereixen una "protecció superior".

Salut també ha confirmat que donarà als membres de les meses equips de protecció individual (EPI) perquè se'ls puguin posar en la franja de votació de les 7 a les 8 del vespre, quan s'ha recomanat que vagin a votar els contagiats i els contactes estrets. Aquest era un compromís ja assumit pel Govern, però la novetat avui ha sigut que els membres de les meses rebran formació sobre com posar-se'l per un "referent higiènic sanitari". És tracta de personal municipal que fins ara ja desenvolupa tasques semblants a les residències de gent gran.

El que definitivament no farà la Generalitat és vacunar els membres de les meses. En primer lloc, perquè per calendari no s'hi arriba. Entre les dues dosis de la vacuna que s'aplica han de passar 21 dies i no es podria complir el segon termini. A més, Ramentol ha acusat el ministeri de Sanitat de no complir les entregues de les dosis pactades: "Tenim 40.000 dosis menys de les que Sanitat s'havia compromès a fer-nos arribar".

Torrent i Solé participant en la trobada de la taula de partits, que finalment ha sigut telemàtica.

Es podrà anar a mítings?

El segon tema estrella de la trobada ha sigut la polèmica de la setmana: el fet que els ciutadans puguin trencar el confinament municipal per assistir a mítings –en virtut del dret de manifestació i participació política–. A la reunió d'aquest dijous els partits han assumit el "compromís" general de prioritzar els actes telemàtics en què no hi hagi assistència de públic físicament i també demanar a la gent que no trenqui el confinament per anar als actes on hi pugui haver públic. És a dir, que quan es faci un acte, sigui només per a gent de la localitat mateix. "Tots els partits adequaran les seves campanyes a les restriccions vigents", ha assegurat el conseller d'Acció Exterior, Bernat Solé, que també ha anunciat que per al 14 de febrer hi haurà una aplicació mòbil perquè la gent sàpiga quin col·legi electoral li toca i quin volum de gent hi ha, i així poder evitar les hores de més afluència.

Mesures al marge, tant Solé com Ramentol ha insistit en lamentar que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) frenés l'ajornament electoral per al 30 de maig i el tornés a situar al 14 de febrer, tot i que encara no és una decisió definitiva. Així, el Govern ha tornat aquest dijous a fer equilibris entre dos missatges: que fer les eleccions el dia 14 "no és l'escenari més favorable", però que els col·legis i les meses seran "espais segurs".

stats