Política 07/06/2022

Sánchez acusa Feijóo de "destorbar" en el primer cara a cara al Senat

El líder popular li recrimina els "insults" i s'erigeix com una "oposició d'estat" davant dels socis independentistes

3 min
Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo abans de començar la sessió de control al Senat

MadridFaltaven pocs minuts per a les quatre de la tarda quan el president espanyol, Pedro Sánchez, ha entrat aquest dimarts a l'hemicicle del Senat i, abans d'asseure's al seu lloc, s'ha dirigit fins al seient del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, per donar-li la mà el dia que s'estrenava en la seva primera sessió de control a la cambra alta. Cordialitat en les formes abans de començar un cara a cara que no ha servit per acostar posicions. En l'hemicicle de la cambra alta és on els dos dirigents es mesuraran les forces un cop al mes i, tot i el canvi de líder conservador, el primer cara a cara no ha servit ni per rebaixar la tensió ni per escurçar la distància en qüestions com l'economia o la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Al contrari, Feijóo ha assegurat que la seva predisposició era la de "sumar", però ha retret a Sánchez que estigui lligat als seus socis independentistes. El president espanyol s'hi ha tornat i ha recriminat l'actitud dels populars al llarg de tota la legislatura. "L'únic que han fet ha sigut destorbar, destorbar i destorbar", li ha dit. Un retret que li ha servit per reclamar al PP una "oposició útil".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Dos mesos després que Sánchez rebés a la Moncloa per primer cop el flamant president del PP, la mà estesa dels populars per arribar a "pactes d'estat" amb l'executiu espanyol no ha donat pràcticament cap fruit. Ni el PSOE ni el PP s'han avingut, per exemple, a renovar el CGPJ. Tot i que va haver-hi uns primers contactes preliminars, amb la convocatòria de les eleccions andaluses del 19 de juny tot va quedar aturat. I aquesta ha sigut una de les primeres qüestions que Sánchez ha retret a Feijóo aquesta tarda. "El PP sempre ens dona lliçons de constitucionalisme, però aquest és un govern que compleix amb la Constitució. ¿Vostès estan disposats a complir amb la Constitució i renovar els òrgans constitucionals?", li ha preguntat el president espanyol.

Feijóo ha evitat la pregunta i ha centrat la seva intervenció en la seva proposta econòmica. "Oblidi's de l'efecte Feijóo i centri's en l'efecte inflació", ha dit al líder socialista, després de retreure-li que el pla econòmic de la Moncloa per fer front a la crisi derivada de la guerra no funciona. Ara bé, en el reguitzell de xifres que ha encadenat Feijóo per retreure-li a Sánchez l'endeutament de l'Estat, el dirigent gallec ha patinat i ha confós la prima de risc (Feijóo l'ha xifrat en 250 quan està a 113) amb els tipus d'interès. La mateixa ministra d'Economia, Nadia Calviño, l'ha corregit a posteriori.

"Podria estar a l'altura de la majoria d'espanyols?"

El primer cara a cara entre els dos dirigents ha arribat en plena campanya de les eleccions andaluses i el president espanyol ha aprofitat per burxar en els pactes amb l'extrema dreta del PP. Sánchez ha tret pit d'haver firmat un pacte per la violència de gènere "i no intrafamiliar". "Escolti'm bé", li ha dit a Feijóo. I també li ha retret que no condemnés les paraules del vicepresident de Castella i Lleó, Juan García Gallardo (Vox), sobre les persones amb discapacitat, unes paraules que Feijóo va qualificar en el seu dia de sorprenents. "No és sorprenent com va dir, sinó aberrant", li ha rebatut Sánchez.

Si Sánchez s'ha agafat als pactes entre el PP i Vox, Feijóo ho ha fet als acords del govern espanyol amb els partits independentistes. El dirigent gallec ha presentat els populars com una "oposició d'estat" i ha afirmat: "El problema que té vostè és que no té socis d'estat; aquest és el problema de la seva legislatura". "Podria deixar d'estar a l'altura de les minories independentistes i estar a l'altura de la majoria d'espanyols?", ha preguntat també Feijóo. La relació entre l'executiu espanyol i el principal partit de l'oposició no s'ha estovat i, de fet, el dirigent gallec ha criticat que Sánchez "l'insulti": "Jo no li diré que destorba, en insults em guanya vostè sempre". Atacs creuats al marge, però, el cert és que en les últimes setmanes els populars han salvat part de l'agenda legislativa de la Moncloa davant del no dels socis d'investidura, en normatives com la llei de seguretat nacional o la llei de l'audiovisual.

stats