Política 13/06/2014

El secretari general de Justícia justifica l'encàrrec d'un informe a Josep Tous sobre l'Agència Catalana de Consum

Desenes de funcionaris escridassen l'antic secretari general d'Empresa i Ocupació en entrar a la Ciutat de la Justícia i li exigeixen la dimissió

Acn
3 min

BarcelonaEl secretari general del Departament de Justícia, Enric Colet, ha declarat aquest divendres com a imputat en un jutjat de Barcelona, on ha justificat l'encàrrec a l'exnúmero 2 de la Diputació de Barcelona Josep Tous d'un informe sobre la viabilitat de l'Agència Catalana del Consum (ACC). Colet, que el 2012 era secretari general d'Empresa i Ocupació, ha aportat un document que justifica la necessitat de l'informe, pel qual Tous, imputat en el cas de les ITV al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), va cobrar gairebé 50.000 euros.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Colet va ser imputat fa uns dies pel Jutjat d'Instrucció número 9 de Barcelona, que va començar a investigar el cas de les ITV abans que el traspassés al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) quan el diputat de CiU Oriol Pujol, aforat, va ser imputat. Però la jutgessa va mantenir oberta una peça separada en la qual no estava implicat Pujol, i la va mantenir en secret.

La magistrada investiga Colet per la contractació de dos informes a Tous, un dels quals sobre el mapa territorial de les estacions d'ITV. Tous havia de pacificar aquest sector industrial, molt judicialitzat, i alhora reordenar el mapa d'estacions. Però alhora cobrava d'un empresari del sector, cosa que Colet, quan va declarar al TSJC com a testimoni, va negar que conegués.

Colet va explicar aleshores que va contractar Tous perquè els l'havien recomanat i perquè el consideraven un expert en el sector. Però va negar pressions d'Oriol Pujol per contractar-lo ni que sabés que Tous treballava per una de les empreses del sector, Upprime, propietat de Sergi Alsina, amic de Pujol i un dels empresaris imputats. Alsina hauria pagat a Tous 2.000 euros al mes durant 11 mesos mentre treballava alhora per la Generalitat.

Colet també va explicar que coneixia Tous, imputat en el cas, amb anterioritat, ja que era el secretari d'Indústria de CDC, i que tot i que al principi li va semblar bé la seva proposta de nou mapa, més endavant va començar a dubtar-ne perquè el gabinet jurídic de la Generalitat hi veia llacunes i dubtes.

Segons han explicat fonts jurídiques, durant unes dues hores Colet ha intentat justificar aquest divendres la necessitat de l'informe i la seva veracitat. Per això, ha aportat un document on justifica que calia una espècie d'auditoria sobre la possible reducció de la mida de l'Agència Catalana del Consum, o fins i tot la seva desaparició. Colet ha explicat que no es podia encarregar l'informe a la pròpia ACC perquè no hauria estat imparcial, i per això es va encarregar a algú extern. La fiscalia sospita que aquest informe, que va costar a la Generalitat gairebé 50.000 euros, va ser una espècie de tapadora per pagar a Tous els serveis prestats per l'informe de les ITV.

En tot cas, Colet ha dit que el mapa territorial d'estacions d'ITV no el va encarregar ell, sinó un càrrec inferior, l'aleshores director general d'Energia, Enric Canós, que també va declarar com a testimoni al TSJC. Colet ha admès que coneixia aquest segon encàrrec, de menys de 12.000 euros, i per tant sense concurs públic, i que li va semblar correcte.

En entrar a la Ciutat de la Justícia, poc abans de les 12 del migdia, al voltant de mig centenar de funcionaris de l'administració de justícia l'esperaven a la porta de la Gran Via amb pancartes contra les retallades i exigint la seva dimissió com a secretari general. Colet ha entrat acompanyat del gerent de la Ciutat de la Justícia i escortat per diversos mossos d'Esquadra d'ordre públic. Un cop dins de l'edifici, els funcionaris l'han seguit escridassant i acompanyant fins els ascensors amb pancartes i sirenes.

stats