Política 27/07/2020

Un sector del PDECat ja assumeix l’escissió

L’executiva es reuneix avui per acordar una proposta que validi el consell nacional

Núria Orriols
2 min
El president del PDECat, David Bonvehí, sortint de la seu de la formació a Barcelona.

Barcelona“Jo no aniré a JxCat i d’altres tampoc. Qui vulgui que hi vagi, s’haurà de triar”. És una de les respostes d’un membre de la direcció del PDECat al ser preguntat pel futur del partit ara que Carles Puigdemont ha creat la seva pròpia formació política. Després de mesos de negociacions entre el PDECat i la Crida, no s’ha aconseguit arribar a cap acord i, malgrat que n’hi ha que encara veuen marge per a l’entesa, les posicions estan cada cop més enrocades i és difícil visualitzar un horitzó comú. Puigdemont i Jordi Sànchez -que és qui ha pilotat les converses- volen que els militants del PDECat entrin (com els de la Crida o els independents) un a un a JxCat per escollir una sola direcció de tot l’espai. En canvi, David Bonvehí, president del PDECat, aposta per fer una coalició o una federació que permeti mantenir viu el seu partit. Des del seu entorn asseguren que hi ha un gruix de persones que estan disposades a quedar-se al Partit Demòcrata i opten per concórrer sols, si cal, als comicis.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta situació s’abordarà avui a la reunió de la direcció, a més del contingut que s’ha de presentar dijous al consell nacional que farà el partit. Els membres de l’executiva han rebut la convocatòria de la trobada, però a diferència d’altres ocasions no hi ha ordre del dia concret -només Bonvehí i el seu entorn immediat han preparat la proposta-. L’executiva del PDECat està dividida, però la majoria dels membres són favorables a mantenir el partit i que qui vulgui militar a Junts deixi el PDECat. En canvi, el sector encapçalat per la vicepresidenta, Míriam Nogueras, de l’entorn de Puigdemont, vol que la direcció porti al consell nacional la formalització de la doble militància amb JxCat. L’exconseller Josep Rull va afirmar ahir en una entrevista a RAC1 que faria “tot el possible” perquè ningú hagi d’estripar el carnet del Partit Demòcrata per entrar a Junts.

“No volem obrir expedients però els demanem que siguin honestos”, afirmava un membre de l’executiva del PDECat, convidant el sector de Puigdemont a seguir el camí de Montserrat Morante, la primera que ha dimitit de l’executiva -va participar en l’operació perquè Puigdemont es quedés les sigles sense dir-ne res a Bonvehí.

Crida de Puigdemont

Malgrat aquesta situació, ahir Puigdemont, en una entrevista a TV3, va assegurar que li agradaria que l’executiva de Bonvehí acceptés anar a JxCat. Va atribuir les dificultats d’acord a l’exili i a la presó, i es va mostrar convençut que el gruix del PDECat ja formava part de la seva formació política. La militància de Junts va avalar ahir amb el 90% dels vots -amb un 53% de participació del cens- els primers passos del congrés constituent que s’allargarà fins al 3 d’octubre, entre els quals hi ha el reglament per escollir la direcció. Ja hi ha converses per forjar aquesta nova executiva, que es presentarà com a màxim dissabte.

stats