Política 17/12/2016

El sector socialdemòcrata de C's es queda a 3 vots de frenar el nou ideari

La proposta de valors de Rivera, eminentment liberal, irrita una part de la formació situada a Catalunya

Efe
2 min
Rivera no ha complert les expectatives.

BarcelonaEl sector socialdemòcrata de Ciutadans (C's) s'ha quedat aquest dissabte, en la reunió del consell general del partit, a només tres vots de frenar el nou ideari promogut per la direcció que encapçala Albert Rivera.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons han explicat a l'agència Efe fonts presents a la reunió, celebrada a l'Hotel Barceló Sants de Barcelona, l'esmena a la totalitat a l'esborrany de la ponència de valors ha tingut un total de 20 vots a favor, 23 en contra i 2 en blanc.

La ponència de valors promoguda per la direcció del partit suprimeix les referències al "socialisme democràtic" que recollia l'ideari aprovat al congrés que la formació va celebrar el 2007, una modificació que ha generat malestar a l'ala esquerra del partit, que veu com C's, que des dels seus orígens ha intentat aglutinar sectors centristes, de centreesquerra i de centredreta, ara s'escora més cap al liberalisme.

Rivera renuncia a l'ànima socialdemòcrataEl diputat de C's al Parlament Sergio Sanz, precisament de l'ala socialdemòcrata, ha presentat una esmena a la totalitat a la proposta de la direcció, una esmena que de fet recollia íntegrament l'ideari aprovat al congrés del 2007.

És l'ideari que al seu moment va defensar el catedràtic Francesc de Carreras en un congrés de C's en el qual Rivera va buscar suport entre el sector esquerrà que llavors liderava Antonio Robles –un dels tres primers diputats del partit al Parlament– davant de l'ala liberal que encapçalava Luis Bouza-Brey.

El mateix Sanz va avançar ahir en el seu perfil a Facebook que avui defensaria aquella doble definició ideològica del partit, que bevia del "liberalisme progressista" i del "socialisme democràtic", perquè "ha donat estabilitat i pau interna al partit", i va invitar la direcció a acordar una transacció entre els dos textos.

Finalment no ha estat possible l'acord i Sanz, segons les fonts consultades, ha defensat la seva esmena davant la cinquantena de membres que han acudit avui a la reunió del consell general.

Una votació secreta

El portaveu de C's al Congrés, Juan Carlos Girauta, ha estat l'encarregat de defensar la ponència de valors i, posteriorment, també han sortit a defensar-la pesos pesants del partit, com José Manuel Villegas o el mateix Albert Rivera.

Per mesurar els suports de l'esmena a la totalitat s'ha utilitzat el mètode de votació secreta, en urna, i el resultat ha estat renyit: els partidaris de la ponència oficial han guanyat per tres vots de diferència.

Posteriorment, la ponència de valors, amb algun retoc respecte al redactat inicial, s'ha votat a mà alçada i ha obtingut 34 vots a favor, 5 en contra i 2 abstencions.

La ponència d'estratègia –que presenta el grup de C's al Parlament com el "dic que frena el separatisme", amb una "oposició contundent al nacionalisme" i amb "propostes econòmiques i socials solvents"– ha estat aprovada per assentiment, mentre que la d'estatuts ha recollit 36 sís, 1 no i 4 abstencions.

stats