Política 09/11/2016

Puigdemont reclama a la CUP fugir de la temptació de condicionar l'actuació dels Mossos

Els cupaires qüestionen el compromís del conseller Jordi Jané amb el moment "excepcional" que es viu a Catalunya

Aleix Moldes / Gerard Pruna
3 min
Carles Puigdemont i Xavier García Albiol conversen abans de l'inici del ple del Parlament

BarcelonaLa sessió de control al president de la Generalitat aquest dimecres s'ha fet en un dia replet d'efemèrides per al sobiranisme. El 9 de novembre de l'any 2014 més de 2 milions de persones participaven en el procés participatiu sobre la independència, desafiant els límits de la legislació espanyola. Un any després eren Junts Pel Sí i la CUP els que escollien aprovar l'anomenada declaració de ruptura, fixant el full de ruta cap a l'estat propi compartit per l'independentisme.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest dimecres, però, Junts pel Sí i la CUP han mostrat les seves discrepàncies sobre el compliment d'aquesta declaració de ruptura i han traslladat al Parlament la topada que han protagonitzat en els últims dies pel paper dels Mossos en la detenció de l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós. El diputat cupaire, Benet Salellas, ha recordat que el text aprovat fa un any defensa que la Generalitat blindarà "els drets fonamentals" davant els atacs de l'Estat, i ha qüestionat que actuacions com la de divendres a Berga segueixin aquesta línia.

Tanmateix, ha assegurat que no posa pressió sobre la policia catalana, sinó sobre els responsables polítics del departament. En aquest sentit, ha apuntat al conseller d'Interior, Jordi Jané, i al seu segon, Albert Batlle: "Ens sembla que no estan actuant amb l'excepcionalitat que demana el moment", ha avisat Salellas.

Davant la pregunta de la CUP, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha sortit en defensa de l'actuació dels Mossos i del conseller, i ha reivindicat que la posició de Jané "ha estat clara i inequívoca, i no admet cap tipus de dubte ni especulació". A més, ha assegurat que l'actuació del Govern en la detenció de Venturós ha estat "zero".

El president de la Generalitat ha defensat que en un país que creu en la separació de poders "l'actuació de l'autoritat judicial no està sotmesa a criteris polítics", i ha avisat la CUP que s'ha d'allunyar de la "temptació de ficar la mà de la política en l'actuació independent de la policia".

La reacció del cap de l'executiu no ha estat suficient, segons el líder del PP, Xavier García Albiol, que ha reclamat més contundència contra les afirmacions de la CUP per part del Govern. Albiol ha lamentat que el Govern sigui "tou" amb els anticapitalistes i, en canvi, Puigdemont parli de l'inici d'un període "d'incertesa" després de la victòria de Donald Trump als Estats Units. "No sé si Trump aixecarà un mur a la frontera, però vostès ja han aixecat una barrera invisible entre els bons catalans, els independentistes, i els dolents", ha denunciat.

Conferència de presidents autonòmics

Més enllà del paper dels Mossos, que ha sobrevolat tota la sessió de control, Ciutadans i PSC han aprofitat el debat al Parlament per retreure al president de la Generalitat que planti la conferència de presidents que el govern espanyol convocarà per parlar del model de finançament. Tant Inés Arrimadas com Miquel Iceta han subratllat que és l'obligació del president defensar els interessos dels catalans en fòrums com aquest.

Puigdemont ha refermat que no té intenció de participar a la cimera, i ha argumentat la seva decisió al·legant que l'experiència demostra que no té sentit anar-hi. A més, ha criticat que es plantegi com un gran gest la reforma del finançament, quan està pendent des de fa 3 anys.

El president català ha criticat també que, sense liderar la negociació, Catalunya ja està patint els atacs d'altres autonomies, i s'ha referit a les paraules del president gallec, Alberto Núñez Feijóo, que afirmava que no acceptarà un model que beneficiï Catalunya: "No cal ni que Catalunya participi [a la negociació] perquè es desperti la catalanofòbia", ha lamentat.

"Quina proposta fa el PP per a Catalunya? Quin és el seu model de finançament? Estem disposats a escoltar-lo", ha subratllat. La Generalitat "espera" que els populars moguin fitxa, però adverteix que no acceptarà que es plantegi un nou sistema sense haver complert abans amb tot allò que ha quedat pendent de l'actual model de finançament.

La presidenta del grup parlamentari de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha criticat la voluntat del Govern "d'aïllar" els catalans i ha recalcat que el seu grup "no ho permetrà". "Volen que la cadira dels catalans estigui buida, però no ho permetrem. Encara que no ho vulguin, hi haurà reformes a Espanya", ha sentenciat.

Renda garantida

L'altre gran debat sobre la taula és el dels pressupostos. Puigdemont ha reclamat un "esforç de realisme i de pragmatisme" per afrontar el debat sobre la renda garantida, perquè "no hi hauria res pitjor" que "prometre coses incomplibles". El president ha fet aquesta petició després que el líder del grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, hagi titllat "d'escarni" les propostes de Junts pel Sí a la ponència de la renda garantida.

"Troba raonable que el complement de prestació per a menors de 18 anys sigui de 100 euros l'any? De 8 euros al mes?", ha preguntat Rabell. Puigdemont ha replicat que reclamin propostes que els 'comuns' no implementaven quan governaven.

stats