PLE DEL PARLAMENT
Política 29/06/2016

Puigdemont considera un "antisistema" Fernández Díaz i l'insta a marxar de l'Estat "al més aviat possible"

El president demana als 'comuns' trobar espais de coincidència perquè el referèndum "no es pot posar al congelador"

Gerard Pruna / Sara González / Oriol March
4 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, durant la seva intervenció en la sessió de control d'aquest dimecres al Parlaent

BarcelonaEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'ha referit aquest dimecres durant la sessió de control al Parlament a l'escàndol nascut arran de la filtració de les converses entre el ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, i el futur exdirector de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), Daniel de Alfonso. "Marxem al més aviat possible", ha conclòs Puigdemont en el tram final de la resposta a Benet Salellas, diputat de la CUP, que ha presentat el nomenament de De Alfonso com a maniobra de la "Convergència autonomista" amb la connivència del PSC i del PP. Salellas ha demanat un relleu ràpid al capdavant de l'OAC i s'ha mostrat sorprès pel fet que els Mossos no hagin detingut l'actual director.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Parlament destitueix el director de l'Oficina Antifrau

"Nosaltres som víctimes", ha apuntat el president de la Generalitat, que s'ha referit al cas de Xavier Trias, exalcalde de Barcelona, a qui es va acusar de tenir un compte amb 12 milions d'euros a Suïssa. "I algú, d'acord amb això, ens va dir mafiosos", ha apuntat sobre les acusacions que va fer Ada Colau, ara alcaldessa de la ciutat, en campanya electoral.

Posteriorment, en resposta a Xavier García Albiol, cap de files del PP, Puigdemont ha considerat que Fernández Díaz és un autèntic "antisistema". "En un estat així no ens hi podem quedar gaire temps", ha insistit el president de la Generalitat, que ha criticat que el ministre no comparegui davant la diputació permanent del Congrés i ha desitjat que "marxi de vacances, però per sempre". "Ens convé canviar d'Estat, però també d'època", ha assenyalat.

Obviant la polèmica al voltant de Jorge Fernández Díaz, el líder del PP al Parlament, Xavier García Albiol, ha optat per insistir a reclamar al president de la Generalitat que no posposi la qüestió de confiança fins al setembre, sinó que la faci abans que acabi el període de sessions. "Se’n pensa anar de vacances tal qual o està disposat a presentar aquesta qüestió durant el mes de juliol?", ha preguntat el dirigent popular, que ha acusat Puigdemont d’emular David Cameron prenent decisions en diferit.

El cap de l’executiu ha respost al dirigent popular descartant que el Govern estigui en funcions i reivindicant la feina que està duent a terme, una actitud que ha contraposat amb la de l’executiu espanyol, que segueix bloquejat per la falta d’acord entre els partits estatals. A més, ha subratllat que ell sí que ha posat el Parlament al centre de la política, mentre que Mariano Rajoy ha evitat sotmetre’s al control del Congrés en els últims sis mesos.

El president dóna la mà a Catalunya Sí que es Pot

El president de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, ha lamentat que se segueixi "judicialitzant la vida política" un cop el jutge que instrueix el cas del 9-N ha deixat Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau a les portes del judici. En aquest sentit, ha promès que el seu grup "bregarà" fins al final per aconseguir un govern de canvi a Madrid, que, ha reconegut, és ara més difícil. "Malgrat que la possibilitat del referèndum s'allunya i és difícil, serà el que acabarà desllorigant la situació", ha defensat Rabell, que ha defensat la necessitat de recompondre la majoria social a favor del referèndum.

Puigdemont, però, l'ha advertit que cal anar preparant-se per a una reedició del govern del PP i l'ha instat, en aquest sentit, a "trobar espais de coincidència" perquè l'anhel del referèndum no es pot "posar en el congelador" a l'espera d'un govern favorable que ara per ara Espanya no té. "Hem de prendre decisions com a país i s'han de sentir interpel·lats per veure de quina manera es pot exercir el dret a l'autodeterminació", ha dit el president.

Sintonia amb el PSC per BCN World

Miquel Iceta, president del grup parlamentari del PSC, ha avançat que aquesta setmana hi hauria novetats sobre el projecte de BCN World al camp de Tarragona, i Puigdemont li ha volgut agrair la col·laboració. El president ha explicat que demà mateix es reuniran al departament d'Economia tots els agents implicats en el centre recreatiu i turístic (CRT), i ha indicat que s'explicaran totes les modificacions del pla.

Arrimadas posa l'independentisme al mateix sac que Trump i Le Pen

La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha utilitzat el Brexit per atacar el Govern i els independentistes, fins i tot posant-los al mateix sac que Donald Trump, Marine Le Pen i la Lliga Nord, "els únics que s’han alegrat de la notícia són partits que s’autodenominen partits d’extrema dreta, euroescèptics i xenòfobs".

La cap de l’oposició ha avisat que Europa i Espanya "cal reformar-les, no trencar-les", i ha assegurat que CDC cada cop és menys decisiva a tots dos llocs. "Si no, pregunti-ho al senyor Ramon Tremosa", ha etzibat.

Puigdemont ha respost a Arrimadas opinant que la UE està virant completament el seu discurs sobre casos com el d’Escòcia i Catalunya després del Brexit perquè "no va sobrada de suports", i ha tornat l’atac a la líder de Ciutadans dient que quan Catalunya s’independitzi qui estarà al costat de Marine Le Pen serà el partit taronja.

stats