Justícia
Política 04/02/2011

Rafael Ribó: "El 80% dels recursos del Defensor del Pueblo al Constitucional són sobre lleis catalanes"

El Síndic de Greuges denuncia l'actitud dels seus homòlegs a l'Estat en relació amb la llengua catalana

Albert Castellví
2 min
El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha estat a 'Els matins' de TV3

BarcelonaEl Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha criticat l'actitud dels darrers defensors del poble espanyols, Enrique Múgica i María Luisa Cama de Llano, cap a les institucions i la llengua catalanes. Segons Ribó, "al Defensor del Pueblo li arriben poquíssimes queixes pel tema lingüístic", però en canvi "un 80% dels recursos" que aquesta institució "ha presentat al Tribunal Constitucional en l'època Múgica i Cava de Llano són contra lleis del Parlament de Catalunya, i gairebé totes relacionades amb el català".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Síndic ha visitat avui Els matins de TV3, on s'ha mostrat favorable a la instal·lació de càmeres de seguretat "a tots els centres de detenció", ja siguin comissaries, presons, cotxes de policia, centres psiquiàtrics, etc., ja que són un "sistema de prevenció" per evitar possibles tortures, maltractaments o tractes degradants. Tot i així, ha puntualitzat que les imatges d'aquestes càmeres només les haurien de poder veure "les autoritats", inclòs el mateix Síndic, i que considera "una aberració" que es filtrin a la televisió. En aquest sentit, assegura que "la policia i els funcionaris de presons són els més interessats que hi hagi procediments per comprovar el bon tracte als detinguts", i ha afegit que "mai" no s'ha trobat "cap resistència" quan ha anat a una comissaria a comprovar que tots els processos es fessin correctament.

Ribó també ha dit que considera "una burla que els multireincidents entrin per una porta i surtin per l'altra", i ha afegit: "És evident que hi ha aspectes de la legislació que estan mal formulats per combatre la multireincidència, però això no té res a veure amb el prestigi dels professionals de la seguretat i de les presons, que jo defenso".

Finalment, el Síndic de Greuges ha denunciat el poc suport que rep per part del delegat del govern central a Catalunya, que ha titllat d'"institució manifestament no col·laboradora". Segons ha explicat, el Síndic "té competències per demanar informació a les autoritats pertinents" quan ha d'investigar casos relacionats amb cossos de seguretat diferents dels Mossos o les policies locals –els únics sobre els quals té competències directes–. Tot i així, assegura que "tot i que la llei diu que hauria de donar aquesta informació", el delegat del govern "no ho fa". I ha continuat: "La resposta que rebo és que ho trametem al Defensor del Pueblo, perquè no som competents".

stats