Política 04/12/2019

Els líders sindicals visiten Junqueras a la presó per demanar-li que faciliti la investidura

El líder republicà els transmet la voluntat de negociar però també que ERC no té cap pressa

Quim Bertomeu
4 min
Els secretaris generals de la UGT i CCOO, Pepe Álvarez i Unai Sordo / EFE

BarcelonaEls dos grans sindicats espanyols, CCOO i UGT, mouen peça per pressionar a favor d'un govern a l'Estat del PSOE i Unides Podem que garanteixi polítiques progressistes. Per aconseguir aquest govern, els vots d'Esquerra són fonamentals, i els líders sindicals Unai Sordo (CCOO) i Pepe Álvarez (UGT) han visitat recentment a la presó el líder dels republicans, Oriol Junqueras. Segons ha avançat El País, tots dos han animat el president d'ERC a facilitar la investidura de Pedro Sánchez perquè hi hagi un govern de coalició com més aviat millor per fer front als riscos econòmics que, segons li van transmetre, ja afecten el mercat laboral.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La visita d'Álvarez a la presó de Lledoners –hi va anar acompanyat de Camil Ros, el líder del sindicat a Catalunya– es va produir dijous de la setmana passada. La de Sordo –que hi va anar amb Javier Pachecho, secretari general de CCOO a Catalunya– va ser aquest dilluns. Segons fonts republicanes consultades per l'ARA, la trobada es va fer a petició de Junqueras.

La mateixes fonts expliquen que tant Junqueras com l'exconseller Raül Romeva volien explicar als líders sindicals la seva posició respecte a la investidura. Van començar advertint Álvarez i Sordo que els diputats d'ERC "no faran el mateix" que en la sessió d'investidura del mes de juliol passat. Llavors van donar l'abstenció a Sánchez sense contrapartides. Ara no serà així. Junqueras els va exposar que les "exigències" d'ERC eren "clares": la taula de negociació entre governs amb quatre potes que el coordinador general d'ERC, Pere Aragonès, va anunciar fa una mica més d'una setmana.

La trobada també va servir perquè Junqueras i Romeva explicitessin que no tenien pressa per prendre una decisió. Els hi van comunicar que, amb penes de 13 i 12 anys de presó a l'esquena, si alguna cosa han de tenir és "paciència". "Si Sánchez vol ser president, taula de diàleg i fi de la repressió", van concloure els republicans.

Cúpula d'ERC

La trobada amb Junqueras i Romeva no va ser l'única dels líders sindicals. També es van veure –els dos sindicats separadament– amb Pere Aragonès i la secretària general adjunta, Marta Vilalta, a la seu d'ERC. A la cita amb CCOO, Sordo no hi va ser –va delegar en Pacheco– però, en la de la UGT, Álvarez sí que hi era.

El vicepresident Pere Aragonès amb Javier Pacheco i Dolors Llobet.

En un comunicat CCOO ha explicat que els contactes amb els republicans han sigut per demanar suport a un govern progressista a l'Estat per fixar com una prioritat política l'agenda social i abordar "amb urgència" qüestions com la reforma laboral, el sistema públic de pensions, l'habitatge, la política fiscal, el canvi de model productiu i les polítiques energètiques.

El sindicat va insistir en no deixar passar més temps per constituir un govern amb un programa progressista perquè hi ha molt en joc: "Sobretot per impulsar una solució política a Catalunya i frenar una extrema dreta xenòfoba, homòfoba, masclista, neofeixista i anticatalanista, amb polítiques socials que ofereixin expectatives de futur".

Álvarez no "va demanar res"

Álvarez ha explicat en dues entrevistes a Onda Cero i la Cadena SER que el seu interès era saber de primera mà les opinions d'ERC davant un procés com el que viu el país en aquest moment, i ha negat que acudís a demanar a Junqueras la seva abstenció en la investidura de Sánchez.

Segons el secretari general de la UGT, que es declara contrari a l'autodeterminació i a un referèndum en aquest moment a Catalunya, el seu paper no és "demanar res" ni tampoc mediar, sinó recalcar la necessitat d'un pacte de forces progressistes, entre les quals inclou ERC perquè "amb el seu vot pot canviar lleis que beneficiïn la majoria". "Esquerra és un partit progressista i ho ha demostrat al llarg de la seva història", ha conclòs.

Així doncs, els sindicats se sumen al PSOE i els comuns a l'hora de demanar celeritat a ERC. No només volen una investidura de Sánchez, sinó que la volen com més aviat millor.

Nova reunió ERC-PSOE

Ahir es va produir la segona reunió entre ERC i el PSOE des que van començar a negociar formalment sobre la investidura, una trobada que va constatar que hi havia avenços, però no gaires concrecions. Avui un dels negociadors socialistes, José Luis Ábalos, ha defensat que la reunió va suposar un avenç per "canalitzar el conflicte" a Catalunya, però ha precisat que encara "queda molt per recórrer i concretar". Ha afegit que les trobades amb els partits independentistes serveixen, per ara, "no per entrar en concessions des de la reciprocitat", sinó per trobar "aproximacions" i "intentar encarar un conflicte i no negar-lo". Ábalos ha defensat l'ús del seu govern d'eines "de caràcter merament judicial" i ha asseverat que "l'unilateralisme ha fracassat". L'acostament, ha dit, servirà per tal que "no sigui necessari ni ningú no hagi de recórrer a situar-se fora de l'ordre jurídic". "El que és obvi, en aquest país, de vegades constitueix un escàndol", ha defensat sobre el diàleg amb Catalunya.

Fonts d'ERC expliquen que el fet que el comunicat de després de la reunió fos conjunt prova que la negociació avança, però matisen que ho fa "molt lentament". "Viuen molt lluny de Catalunya", lamenten els republicans sobre els socialistes.

stats