POLÍTICA
Política 20/05/2013

CCOO i UGT volen ser al pacte nacional pel dret a decidir

A l'espera de rebre una invitació formal del Govern, els líders d'ambdós sindicats han avançat a RAC1 la seva intenció de ser-hi i sumen pressió així al PSC, que s'hi resisteix

Ara
2 min

BarcelonaEls dos principals sindicats del país, Comissions Obreres i UGT, tenen intenció de sumar-se al pacte nacional pel dret a decidir. Així ho han avançat els líders d'ambdós sindicats, Joan Carles Gallego i Josep Maria Àlvarez, respectivament, aquest dilluns a RAC1. A l'espera de rebre una invitació formal, que encara no els ha arribat, Gallego i Àlvarez han defensat que és compatible fer avançar en paral·lel les mesures per sortir de la crisi i el procés cap a la consulta d'autodeterminació. El pacte nacional pel dret a decidir, que ha de començar a caminar en les pròximes setmanes, serà l'espai de trobada d'institucions, partits i entitats socials, econòmiques i culturals entorn de la determinació d'exercir el dret a decidir.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Joan Carles Gallego ha defensat que, com ja va evidenciar el seu últim congrés, "cal exercir el dret a decidir", de manera que CCOO "ha de poder participar" en el pacte nacional, com ho ha fet "en altres moments de la història participant de forma activa", com la Transició democràtica i la recuperació de les institucions d'autogovern. En un sentit similar s'ha expressat Àlvarez, que ha destacat la importància que el govern espanyol "tingui present quina és la majoria que dóna suport al fet que els catalans i les catalanes puguin decidir". De fet, també UGT va prendre partit per l'exercici del dret a decidir en l'últim congrés del sindicat.

Més pressió al PSC

Malgrat que ni Gallego ni Àlvarez han pressionat directament el PSC perquè se sumi al pacte, el cert és que la seva sola presència dificulta que els socialistes catalans se'n desmarquin. La cúpula del PSC no ha decidit encara si hi serà o no. De moment s'hi resisteixen, perquè consideren que serà una plataforma de promoció de l'independentisme i no de l'autodeterminació.

stats