Política 03/10/2020

Els sindicats que van forjar el 3-O obren la porta a fer una nova aturada de país

La CUP, l'únic partit present a l'acte, també crida a recuperar l'esperit d'ara fa tres anys

Cesc Maideu
2 min
Concentrats donant la volta a l'edifici del TSJC aquest dissabte

BarcelonaEls sindicats i entitats que van posar en marxa l'aturada de país del 3 d'Octubre han commemorat aquest matí el seu tercer aniversari obrint la porta a fer una nova vaga: "Si cal, la farem". I si l'any 2017 es va paralitzar Catalunya per denunciar la violència policial del referèndum de l'1-O, ara també ho hauria de fer per condemnar la repressió que viu l'independentisme des de llavors. Aquest ha sigut l'esperit de la concentració d'aquest matí davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) convocada per la Plataforma 3-O –que agrupa sindicats i entitats que van forjar la vaga de fa tres anys–. S'hi han aplegat unes 200 persones amb l'objectiu de recordar la tardor de l'any 2017 i demanar un camí a seguir a partir d'ara. I per als sindicats el rumb és clar: el protagonisme ha de passar al carrer.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

És per això que la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), la Coordinadora Obrera Sindical (COS) i Solidaritat Obrera han cridat a "una mobilització sense treva" que, entre altres protestes, "ha de passar per noves aturades", un fet que la majoria dels presents han rebut amb entusiasme: "Vaga general" ha sigut un dels clams més repetits. Ho han dit mentre sentien les intervencions i també després, quan s'ha iniciat una marxa encerclant el TSJC, "un dels símbols de la repressió", en paraules dels organitzadors.

Josep Lluís del Alcazar, portaveu de la Plataforma 3 d'Octubre, davant del TSJC.

Fonts dels sindicats apunten, però, que encara no s'han plantejat de manera realista una nova aturada. Consideren que les pròximes vagues es podrien organitzar per denunciar "la crisi del mercat laboral" provocada pel covid, tot i que no descarten que, si es donen les condicions, es pugui fer per fer condemnar la repressió. Alhora, també assenyalen que per tenir més força necessiten la suma de sindicats majoritaris, com ara CCOO o UGT, que en el seu moment van donar suport al 3-O però ni avui ni a la vaga del 8-N van secundar les protestes. Altres col·lectius, però, sí que han donat aquest matí suport a la causa. El SEPC, el Sindicat de Llogaters, Alerta Solidària o el sindicat de manters s'han sumat a la iniciativa posant en valor la importància de "les protestes socials", no només centrant-se en la independència, sinó en temàtiques com la sanitat i l'educació públiques.

La CUP, únic partit present

L'únic partit present aquest matí a la concentració ha sigut la CUP. El seu portaveu al Parlament, Carles Riera, ha fet una crida, igual que la majoria dels sindicats, a recuperar l'esperit del 3-O. Per a la CUP, el consens de l'1-O i de l'aturada general de 48 hores després "ha de marcar el camí". "L'èxit és la gent organitzada i desobedient", ha recordat Riera. Els partits, però, també han d'anar en la mateixa direcció, i Riera veu el nou cicle electoral com una oportunitat: "S'ha de recuperar la unitat per exercir de forma real l'autodeterminació". Tot i valorar les eleccions amb esperances per refer la unitat, Riera no ha volgut donar pistes de quina serà la llista de la CUP: "Aquest mes d'octubre se sabran els noms".

stats