17/03/2015

El sobiranisme civil farà un gest de força el 24 d’abril al Sant Jordi

2 min
L’acte de suport als alcaldes independentistes serà l’última gran aparició de Forcadell (ANC).

BarcelonaSegellat un acord d’urgència per frenar el desànim dels partidaris del sí -CDC, ERC, EUiA, MES i les entitats sobiranistes van fixar divendres les bases del full de ruta cap a l’estat propi hores després que l’enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) constatés un lleuger avantatge dels contraris a la independència-, l’independentisme continua fent passos per reactivar l’optimisme. Per fer visible el vigor del procés ara que s’apropen les municipals i assegurar una majoria d’ajuntaments independentistes, les entitats preparen escenificacions de fortalesa. L’ANC, Òmnium i l’AMI preparen un acte de suport. Tal com va avançar RAC1, la mobilització pretén omplir el Palau Sant Jordi el 24 d’abril, just un mes abans de la primera cita electoral de l’any.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Serà l’última gran aparició de Carme Forcadell com a presidenta de l’Assemblea. La mateixa Forcadell va subratllar ahir que el sobiranisme civil planteja el 24 d’abril com un “acte de suport perquè hi hagi ajuntaments independentistes”, una idea sorgida d’Òmnium que l’ANC ha dotat de més contingut polític. L’ARA ja va avançar que l’entitat que ha capitanejat el procés sobiranista des de la societat civil demanarà el vot per als partits polítics que signin un manifest a favor de la independència de Catalunya. Forcadell va evitar lectures pessimistes sobre si el procés viu un refredament. “No està desinflat, està latent”, va afirmar. “Després de totes les picabaralles que hi ha hagut, els independentistes tenen majoria absoluta”, va raonar Forcadell.

El full de ruta i l’electoralisme

Després del “principi d’acord” de divendres -així el van batejar els mateixos signants-, la presidenta de l’ANC va dir que aspira a signar el full de ruta aquest mes de març. Forcadell es va mostrar convençuda que “s’hi acabarà sumant la CUP, Unió al seu ritme també i una part d’ICV”. Tanmateix, CiU va rebaixar ahir l’abast de l’entesa. El secretari general adjunt de la federació, Lluís Corominas, el va qualificar com “el preacord del preacord”.

ICV va advertir que no formaran part d’un full de ruta que respon a “estratègies electorals” que “no porten enlloc”. La portaveu d’ICV, Laia Ortiz, va recordar que el 27-S és “per decidir-ho tot” i va detallar que la seva formació “no acceptarà dreceres”. Ortiz va evitar referir-se a la tensió interna dels seus socis, EUiA. Joan Mena, líder de la formació al Parlament, un partit integrant de la coalició i un corrent intern recelen de la participació en la taula de partits. El coordinador general, Joan Josep Nuet, va respondre que “EUiA defensa un acord molt ampli, del 80% dels catalans”. L’alcaldable del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, va alertar que l’estratègia de CiU i ERC “és un joc de mans per guanyar temps”, mentre que la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, va lamentar els “enganys” del sobiranisme.

stats