Política 27/06/2013

'Los García, Catalunya y el futuro de todos': el sobiranisme es ven en castellà

Un vídeo que explica els greuges econòmics de Catalunya, nou fenomen viral. El seu creador, Jordi Piqué, diu a l'ARA que volia ser didàctic i arribar "al 99% de la població"

Ara
2 min

BarcelonaDurant la campanya de les últimes eleccions al Parlament la cap de llista del PP, Alícia Sánchez-Camacho, va apel·lar als 'García' com a símbol del que els populars consideren la 'Catalunya real'. Els García, immigrants espanyols a Catalunya, eren per Camacho el prototip de totes aquelles famílies que se senten tant espanyoles com catalanes i que estan preocupades per la crisi i no pel dret a decidir. Set mesos després els García tornen a formar part del debat polític, en aquesta ocasió de la mà d'un vídeo, 'Los García, Catalunya y el futuro de todos', que s'ha convertit en un autèntic èxit viral a internet.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb més de 56.000 visites, 'Los García' s'ha convertit ja en un dels vídeos sobiranistes amb més èxit. Al seu darrere hi ha Jordi Piqué, un emprenedor, col·laborador del Cercle Català de Negocis. En el vídeo Piqué fa servir els García, una família imaginària de Santa Coloma de Gramenet, per explicar, de forma didàctica i en castellà, els motius pels quals molts catalans creuen que el futur del país seria millor fora de l'àmbit espanyol. Deixant de banda elements identitaris o sentimentals, el vídeo se centra en aspectes econòmics per intentar convèncer l'audiència que Catalunya viuria millor com a estat independent.

En declaracions a l'ARA Piqué afirma que, després de vint anys treballant a l'estranger, el va impressionar tornar a una Catalunya "deprimida". Convençut que el país tindria un futur millor si fos independent, Piqué es va decidir a fer pedagogia del sobiranisme, però va considerar que les presentacions que es feien des del Cercle eren "massa tècniques, massa acadèmiques". El seu objectiu era que el missatge arribés "al 99% de la població, que no sap de què parles quan parles del PIB". La seva iniciativa ha agradat tant al Cercle que l'han convidat a repetir l'experiència, aquest cop en directe, en diferents presentacions arreu del país.

Des de la diferència en infraestructures a Madrid i Barcelona, passant pels peatges o les beques, fins al dèficit fiscal... Amb Piqué sempre en pantalla i un fons de PowerPoint, el vídeo, de 39 minuts, fa un repàs exhaustiu però senzill dels reptes que, segons ell, afronta Catalunya i la Generalitat en el marc espanyol. Un repàs a greuges històrics i presents que s'ha convertit en un autèntic èxit a les xarxes.

Tot i que el vídeo agafa com a referència una família de Santa Coloma de Gramenet, i que està gravat en castellà, Piqué nega que la seva intenció fos adreçar-se en concret als sectors immigrats de l'àrea metropolitana de Barcelona, els més impermeables al sobiranisme. "El meu plantejament és purament el d'un home de negocis. Si fes el vídeo en català arribaria al 70% de la població, però en castellà arribo al 99%. I jo el que vull és que aquest missatge arribi al màxim de gent possible. Els García, senzillament, representen la majoria de la població".

Piqué acaba el seu vídeo afirmant que si supera les 50.000 visites s'afaitarà el cap en directe. Una promesa que, de moment, ha ajornat per raons personals, tot i que assegura que, tard o d'hora, la complirà.

stats