En breu
Política 13/05/2012

Els sobiranistes d'ICV reclamen un "full de ruta per l'estat propi"

R.t.
2 min
Els sobiranistes d'ICV reclamen un "full de ruta per l'estat propi"

BARCELONALa ICV federalista, hereva d'un PSUC que reivindicava l'autodeterminació de manera retòrica, va començar a qüestionar-se el seu projecte nacional amb la sentència de l'Estatut. Ahir va tenir lloc el primer fòrum de debat obert sobre catalanisme popular per assentar les bases del nou model d'estat dels ecosocialistes a partir de l'assemblea de novembre, que va comptar amb la participació de l'exsecretari general d'ERC Joan Ridao. Ridao va fer una crítica implícita al seu partit en referir-se als partits que aspiren "només al 7% dels vots per fer de crossa de CiU". ICV abordarà fins a la tardor un debat que pot portar-la a assumir l'estat propi, com reclamen els sobiranistes verds, que tenen a punt una proposta que inclou un full de ruta amb el concert i un referèndum d'independència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La responsable de l'àmbit nacional d'ICV, Teresa Mira, defensa que "ara és el moment d'exercir el dret de decidir" i dóna per superada la proposta de consulta amb tres opcions fins ara abanderada pels ecosocialistes perquè era vàlida "quan l'estat autonòmic tenia algun sentit". Ara volen passar de reclamar el dret a decidir a exercir-lo. Segons Mira, ara cal que federalistes i independentistes s'uneixin al voltant de la necessitat de tenir un estat propi que ja decidiria posteriorment quines relacions vol mantenir amb Espanya, tot i que alerta: "Per fer una federació cal que tots dos ho vulguin".

Per Mira, l'argument de la cohesió social com a fre al procés sobiranista ja no és vàlid, perquè "ara el que trenca la cohesió social són les retallades, no l'autodeterminació", i precisament l'estat propi facilitaria la sortida de la crisi i "la redistribució de la riquesa".

Segons la proposta, que tindrà avals importants de dirigents independentistes d'ICV -cada cop més nombrosos-, "el sentiment sobiranista no és patrimoni de la dreta" i cal preparar-se perquè la ciutadania requerirà una consulta i el partit haurà de "liderar un procés per l'estat propi" amb d'altres.Des de la direcció d'ICV no concreten si aquesta proposta pot ser el nucli del seu nou discurs nacional i afirmen que el debat que ahir es va obrir es fixa sobre la base del dret de decidir i la convivència dins del partit de federalistes i independentistes. Com s'articularà exactament això s'anirà esclarint d'ara al novembre.

stats