LA GOVERNABILITAT A L’ESTAT
Política 09/03/2016

Els socialistes inclouen el PP per primer cop en la negociació

Batalla entre populars i socialistes pel lideratge de la investidura

M. Colomer / D. Sánchez Ugart
3 min
Els socialistes inclouen el PP per primer cop en la negociació

Barcelona / MadridGir aparent en l’estratègia del PSOE per abordar les noves converses polítiques al voltant de la investidura després que el rei s’inhibís i tornés a deixar la pilota sobre la teulada dels partits. El PSOE va incloure ahir per primer cop el PP en les converses que vol mantenir conjuntament amb Ciutadans (C’s) per desbloquejar la investidura després de l’intent fallit de la setmana passada. De fet, els socialistes només van fer explícit el veto als independentistes d’ERC i de Democràcia i Llibertat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En l’intent de mantenir la unitat d’acció i el blindatge del seu acord al voltant de la investidura, el PSOE i Ciutadans van enviar ahir una mateixa carta al PP, Podem, IU, Compromís i el PNB per convidar-los de manera “immediata” a una “ronda de negociacions” per constituir un nou govern “com més aviat millor”. Són, segons diuen en la missiva, els partits amb qui veuen “factible arribar a acords”, per bé que el portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, va deixar clar que els socialistes no demanaran ni el suport ni l’abstenció del PP a la investidura de Pedro Sánchez, a qui el PSOE continua reivindicant com a candidat.

De fet, el líder dels socialistes va insistir a la tarda que no vol pactar un govern amb els populars, sinó abordar amb ells les grans reformes que requereixen el seu suport, com la de la Constitució. Per al PP, en canvi, no hi ha cap altre candidat a la presidència que Mariano Rajoy.

La pugna fa visible la batalla de populars i socialistes per atribuir-se la iniciativa en les negociacions. Mariano Rajoy està convençut que li toca a ell fer els primers passos, perquè va guanyar les eleccions, mentre que el líder socialista creu que és ell qui ha de moure peça, perquè, gràcies al seu acord amb C’s -en la carta expliciten que és vigent i que estan oberts a aportacions-, és el candidat que té el suport de més diputats, encara insuficients.

Per això, no es posen d’acord ni en les formes. Ahir, el vicesecretari de comunicació del PP, Pablo Casado, va anunciar que Rajoy trucarà a Sánchez i al líder de C’s, Albert Rivera, per mantenir-hi reunions “per separat”, per intentar-los persuadir perquè donin suport a la seva investidura. Però a la banda socialista no va agradar gens aquest anunci, i ahir ja van verbalitzar que rebutjaran l’oferta de Rajoy de reunir-se per separat, per “mantenir la coherència” de l’acord amb els d’Albert Rivera i, per tant, “les reunions que es mantinguin seran conjuntes”, segons va assegurar Rafael Hernando. Des del PP, per la seva banda, Casado va advertir que no parlaran sobre l’acord del PSOE i C’s, que no reconeixen perquè no hi han participat.

A les línies vermelles que es posaven el PP i el PSOE per negociar, ahir s’hi sumava altre cop el rebuig de Podem a reprendre el diàleg amb el PSOE si també hi és C’s. Els de Pablo Iglesias van insistir que volen seure amb els socialistes per plantejar un acord de les forces d’esquerres, que necessitaria almenys l’abstenció en segona votació d’ERC i Democràcia i Llibertat. “El govern d’esquerres és l’únic carril que permet conformar un canvi, perquè 161 diputats són més que 130”, va afirmar el portaveu parlamentari de Podem, Íñigo Errejón, que va obviar que amb 161 diputats tampoc n’hi ha prou per a la investidura. De fet, caldrien almenys les abstencions dels independentistes catalans, que condicionen qualsevol suport al referèndum d’autodeterminació.

C’s vol un PP sense Rajoy

Després que ahir Rivera deixés clar que el seu compromís no és tant amb Pedro Sánchez com amb les 200 mesures que conté l’acord amb el PSOE, el líder de C’s també va subratllar que una eventual retirada de Mariano Rajoy podria arribar a ser el desllorigador. “Si posen un altre candidat, tot canvia”, va asseverar Rivera, que va criticar que la governabilitat espanyola depengui només del dirigent del PP.

stats