Política 02/09/2019

Els socialistes confien que el nou projecte programàtic seduirà Unides Podem

Ábalos diu que el document pretén "superar l'enfrontament personal" viscut amb Iglesias

Ara
3 min
Els socialistes confien que el nou projecte programàtic seduirà Unides Podem per avalar la investidura de Sánchez

BarcelonaDesprés d'haver tancat la ronda de contactes amb més de 24 entitats socials, el secretari general del PSOE i president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, presentarà aquest dilluns davant l'executiva federal del partit un paquet de 300 noves mesures sorgides, precisament, de les trobades amb els col·lectius. No serà fins demà que els socialistes faran públic el projecte que, en paraules del secretari d'organització socialista i ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, pretén establir les bases per "començar a parlar de polítiques" amb Unides Podem.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Va ser el mateix Pedro Sánchez qui va advertir que un cop s'obrís oficialment el nou curs polític, amb l'arribada del mes de setembre, reprendria les converses amb les formacions polítiques espanyoles, especialment amb Unides Podem. "No sabem què ens pot portar aquesta situació política", ha admès Ábalos en declaracions a Radio Nacional de España (RNE), des d'on ha assegurat que el PSOE "opta per un govern amb coherència, cohesió i que respongui a un programa preestablert".

Un programa similar al que ja van exposar a la formació lila en l'inici de les negociacions per a la primera sessió d'investidura i que ha quedat ampliat arran de les converses amb els sindicats i col·lectius socials. Un programa, alhora, amb què els socialistes pretenen "superar l'enfrontament personal" que va allunyar-los de la presidència del govern espanyol seduint la formació de Pablo Iglesias per arrancar-li el 'sí' en el segon debat, previst per al pròxim 23 de setembre.

Reticències des d'Unides Podem

Malgrat el convenciment del titular de Foment en funcions, des d'Unides Podem no veuen del tot clar aquest nou projecte programàtic. Així ho ha expressat aquest mateix dilluns des de la mateixa emissora, RNE, el coordinador federal d'Esquerra Unida, Alberto Garzón, inclòs en la candidatura d'Unides Podem al Congrés. "Els socialistes ja van rebre una proposta de 150 pàgines que van ventilar-se en poc més de tres hores al·legant que no servia", ha retret el diputat d'UP en al·lusió a l'intercanvi de documents fallits amb el PSOE durant el mes de juliol. "Les propostes de demà del PSOE tenen més aviat un regust a campanya electoral que no pas a un esperit real de negociació", ha conclòs, sever, Garzón.

"Jo els únics que veig en precampanya són les dretes, que fins i tot han creat un nom per a la coalició", ha etzibat, irònica, la vicepresidenta de l'executiu espanyol en funcions, Carmen Calvo. En una entrevista a 'Las Mañanas' de RTVE, Calvo ha carregat contra Unides Podem i ha assegurat que van "impedir un govern socialista" votant abstenció en el primer debat d'investidura. "Només he vist dues pinces més", ha expressat la vicepresidenta en funcions en referència als impediments amb què s'han trobat els socialistes a l'hora de conformar govern: "dels independentistes i de les dretes per frenar els pressupostos que ens haurien permès governar durant més temps", ha considerat.

En aquest sentit, i en un to més conciliador, Calvo ha insistit que continuen allargant la mà a les esquerres espanyoles, concretament a la formació de Pablo Iglesias, tot i que ha sentenciat: "No ho farem amb els independentistes". "Amb aquest programa volem intentar posar el focus sobre la proposta política", ha afegit el ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos. "Seria positiu que en aquestes situacions s'imposés el sentit comú perquè els ciutadans no creguessin que el seu vot no serveix de res", ha reflexionat la vicepresidenta en funcions, que ha recordat que "en el context que viu Espanya en els últims anys, els socialistes van guanyar àmpliament" les eleccions de l'abril.

stats