Política 16/04/2014

Societat Civil Catalana diu que els unionistes són majoria però estan “dins de l'armari”

Societat Civil Catalana presenta el full de ruta per animar a "sortir de l'armari" els que rebutgen la independència

Acn
3 min
D'esquerra a dreta els membres de la Junta Directiva de Societat Civil Catalana: Ramon Bosch, Susana Beltran, Josep Rusiñol i Joaquim Coll / ACN

BarcelonaL'associació Societat Civil Catalana tindrà el seu primer examen el proper 23 d'abril al teatre Victòria de Barcelona. Per a aquell dia han fixat la presentació pública, després d'aprovar aquest dimarts el full de ruta. "La nostra intenció és donar veu als catalans que estan a l'armari", ha indicat Ramon Bosch, un dels promotors.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La junta directiva ha avançat des del Col·legi de Periodistes les mobilitzacions que prepara per al 2014. L'acte principal es farà el proper Onze de Setembre, quan, a les 18.08 h (com a símbol del 1808, guerra de la independència espanyola), a Tarragona (que consideren la "capital històrica d'Espanya"), reivindicaran l'espanyolitat de Catalunya.

A diferència d'altres associacions similars, però, Societat Civil Catalana acceptaria una consulta sobiranista sempre que fos legal i acordada. "Si els partits polítics acorden el que sigui en el marc del respecte al marc democràtic i de dret, no tenim res a dir", ha afirmat un dels promotors, Joaquim Coll. En el moment en què la consulta sigui convocada –si finalment passa– Societat Civil Catalana es "pronunciarà". De moment, el repte que s'han marcat els 60 fundadors de l'associació és el de "donar veu i mobilitzar" els catalans que estan en contra de la independència.

"Sentiment majoritari"

Segons el manifest amb què es van presentar fa algunes setmanes –i que, segons ells, ha recollit més de 5.000 adhesions–, Societat Civil Catalana vol representar el sentiment "majoritari" de la societat catalana. Segons els membres de la junta directiva provisional, el fet que, fins ara, els ciutadans que rebutgen la independència s'hagin mantingut en silenci ha ofert una impressió errònia de la pluralitat dels catalans. "Hi ha un moment en el qual no sortir de l'armari fa pensar que tots pensem el mateix", ha subratllat la vicepresidenta, Susana Beltran.

El president de l'associació, Josep Rosiñol, ha destacat la independència de Societat Civil Catalana vers els partits polítics. La majoria de les 5.000 persones que s'han adherit al manifest fundacional no militen en cap formació, inclosos el president i la vicepresidenta. I entre els que militen, Rosiñol ha explicat que hi ha gent de tot l'espectre polític: "De CDC, UDC, PSC, PPC, C's i UPyD", ha indicat.

Societat Civil Catalana tampoc vol esdevenir un "contrapunt" de l'Assemblea Nacional Catalana. "No estarem pendents del que facin els altres", ha assegurat la vicepresidenta. Les similituds amb l'ANC són, però, evidents. El principal acte que es prepara des de l'entitat és una mobilització per al proper Onze de Setembre a Tarragona. La intenció és reivindicar l'espanyolitat de Catalunya.

Símbols

Tant la ciutat com l'hora escollida tenen explicació històrica –tot i que poc tenen a veure els dos contextos històrics entre ells–. S'ha optat per Tarragona pel record de la capital de la Hispania Citerior romana, una de les dues províncies en què es va dividir la península Ibèrica durant l'època de domini romà. Per trobar l'explicació de les 18.08 h amb què preveuen iniciar els actes cal anar uns quants segles més endavant. L'hora es relaciona amb l'any d'inici de la Guerra de la Independència Espanyola (Guerra del Francès a Catalunya).

A més de la mobilització prevista per a la Diada i de la presentació al Teatre Victòria barceloní del proper dia de Sant Jordi, Societat Civil Catalana també fa una crida per a Sant Joan. Els promotors de la iniciativa han preferit no fer cap tipus d'especulació pel que fa a la capacitat de mobilització que tindran aquestes jornades, però han demanat a tots els catalans que vulguin evitar la "ruptura" entre Catalunya i Espanya que s'hi afegeixin. La crida també s'ha fet extensiva a tots els ciutadans de la resta de l'Estat que vulguin manifestar-se per defensar la unitat.

Som Catalunya Somos España

A més dels quatre membres de la junta directiva, la roda de premsa al Col·legi de Periodistes també ha comptat amb altres persones vinculades amb l'associació. La diputada de C's Carmen de Rivera, per exemple, és una de les persones que han signat el manifest. També ha estat present José Domingo, exdiputat de C's i coordinador de la plataforma Som Catalunya Somos España.

Domingo ha estat, precisament, la cara visible de les darreres convocatòries espanyolistes, tant el 12 d'octubre del 2013 com el 6 de desembre. A més, també és un dels fundadors de Societat Civil Catalana. De fet, Domingo ha avançat un cop acabada la roda de premsa que, amb tota probabilitat, Som Catalunya Somos España desapareixerà per confiar en Societat Civil Catalana l'aglutinament del sentiment contrari a la independència.

stats