11/09/2015

El sondeig del CIS deixa l’escenari obert

3 min

MadridEl Centre d’Investigacions Sociològiques, l’ens demoscòpic del govern espanyol, va fer pública hores abans que comencés la campanya l’enquesta preelectoral, un sondeig fet amb 3.000 entrevistes la setmana passada. Les dades ofereixen resultats ajustats, que no deixen a ningú del tot satisfet o tranquil. La cobejada majoria absoluta sobiranista estaria assegurada en escons, tot i que per la mínima (68 o 69 amb la suma de Junts pel Sí i la CUP) i es quedaria només amb el 44% dels vots. Hi ha partit, i uns i altres hauran d’arriscar per millorar. Aquestes són les cinc claus per interpretar-lo.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un escenari obert

Junts pel Sí té el repte d’anar més enllà del nucli dur sobiranista

Si obtenen la majoria absoluta -en escons i, sobretot, en vots- en uns comicis que ja són de facto plebiscitaris, els sobiranistes volen convertir en irreversible i ràpid el camí cap a l’estat propi. Una pretensió que ha permès que quallés la coalició entre CDC i ERC, i que obliga els partits estatals a afinar discurs. Un resultat per sota dels 60 per a Junts pel Sí és un fracàs. El CIS ja els fa dependents de la CUP, que ha dit que no investirà Mas. Fins ara han aconseguit mobilitzar i posar en tensió la franja fidel de votants, però necessiten anar més enllà explicant el programa i fent-lo versemblant.

El factor participació

Més catalans que mai tenen intenció d’anar a votar

L’any 2012 el CIS preguntava si els ciutadans tenien o no intenció de votar. Aleshores calia respondre en una escala de 0 a 10. Ara són quatre opcions -“Sí, amb seguretat”, “Probablement sí”, “Probablement no” i “No, amb seguretat”. Fa tres anys el 60% deia que amb tota seguretat votarien, i el 7,5%, que amb total seguretat no ho farien. Els que diuen ara que hi aniran segur són el 77,5%, i els que no, el 4,1%. Cal preveure, doncs, una participació més elevada -o si més no similar- que en les eleccions del 2012. Aleshores va votar el 67,7% del cens, la xifra de participació més alta en unes eleccions al Parlament. Es dóna per fet que més participació equival a menys suport al sí, que té els votants més mobilitzats. Per això, l’unionisme accepta implícitament el plebiscit, per moure els seus.

Revifalla bipartidista

El PSC i el PP aguanten, i C’s i Podem no desempaten el 27-S

El moment dels partits estatals té translació al 27-S. La proximitat de les generals -desembre- i els pactes dels emergents han donat lloc a una certa revifalla del bipartidisme. El PSC i el PP paren el cop. El resultat avala la decisió de Rajoy de sacrificar Alícia Sánchez-Camacho. La segona posició -i la condició de líder de l’oposició- se la disputarien C’s i Catalunya Sí que es Pot. La batalla és també en clau de regeneració i contra la corrupció. Catalunya no desempata Rivera i Iglesias.

L’ocàs d’Unió

El partit de Duran, ofegat pel poc joc de la tercera via, desapareix

Unió seria la gran derrotada. El partit de Josep Antoni Duran i Lleida es quedaria amb un magre 1,5%, com Solidaritat el 2012. Amb el suport de sectors de l’establishment mediàtic i empresarial espanyol i català, basa els seus missatges a atacar Mas i el procés i en una tercera via que, per ara, no qualla. Té pantalla, però no sedueix l’electorat de CiU. Si es confirma l’enquesta, la supervivència de l’històric partit estarà en perill.

Tres anys de canvi intens

La percepció de la gestió de Mas millora... I hi ha més sobiranistes

En tres anys, els que fa de les anteriors eleccions, hi ha hagut canvis de fons. La imatge del Govern s’ha vist, però, enfortida. El 26,5% dels enquestats la consideren ara bona o molt bona, i eren el 16,5%. Quan es pregunta per la gestió de Mas, el comportament és diferent. El 32,6% la consideren bona o molt bona, enfront del 26,2% de l’anterior legislatura. Baixen els que la veien regular i pugen els que la consideren molt dolenta. No deixa indiferent. Oriol Junqueras, d’ERC, és el líder més ben valorat i l’únic que aprova. El sobiranisme ha anat a més i quan es pregunta com s’hauria d’organitzar Espanya, el 46,1% opinen que caldria preveure el dret a decidir. Cinc punts més.

stats