Política 04/05/2012

El Govern no es dóna per al·ludit amb el retall de competències en conques

L'Agència Catalana de l'Aigua argumenta que la derogació no afecta el traspàs de competències que Catalunya té aprovat des de 1985

Albert Balanzà
1 min

BarcelonaEl director de l'Agència Catalana de l'Aigua, Leonard Carcolé, ha assegurat aquest divendres que el reial decret llei que ha aprovat el govern espanyol per centralitzar la vigilància de les conques hidrogràfiques compartides per diverses comunitats autònomes no afecta les competències de Catalunya. En roda de premsa, Carcolé ha assenyalat que el decret deroga la disposició addicional 14 de la llei d'aigües, mentre que les competències de la Generalitat en aquesta matèria ja provenien anteriorment dels traspassos de 1985, i això no s'ha derogat. "Aquest decret de l'Estat no té conseqüències per al Govern", ha assegurat Carcolé, que també ha recordat que les conques internes –la resta de conques catalanes exceptuant-hi la de l'Ebre– no es veuen modificades per la nova llei.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El director de l'ACA ha deslligat l'aprovació del decret llei per part del govern espanyol d'una eventual recuperació del vell projecte de Pla Hidrològic Nacional de l'anterior govern del PP. Segons el nou decret, la confederació hidrogràfica assumirà aquestes competències en els casos de CA que no tinguin expressament atribuïdes aquestes facultats. Per exemple, Aragó i Andalusia es veuran afectades per la nova normativa. Tanmateix, Carcolé ha recordat que, amb la legislació anterior, en cap cas es trencava la "unitat de conca", un dels arguments esgrimits per la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, per justificar el decret aprovat aquest divendres. Fins ara, ha explicat Carcolé, les CA proposaven sancions, però eren les confederacions hidrogràfiques les que tenien l'última paraula en matèria de vigilància a l'hora de signar les actes administratives.

stats