Política 13/11/2017

Sáenz de Santamaría diu que el Procés ha sigut "un negoci" per als independentistes i la "ruïna" per a Catalunya

La vicepresidenta espanyola considera que la "lleialtat institucional" és "essencial", com una "cola que permet fer moltes coses"

Agències
2 min
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, es fa una foto amb unes simpatitzants aquest dilluns a Málaga

MálagaLa vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha afirmat aquest dilluns que el Procés ha sigut "un negoci" per a alguns, en referència als independentistes, i la "ruïna" per a la totalitat de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sáenz de Santamaría ho ha dit a Màlaga, on ha participat en un acte del PP sota el lema 'El que ens uneix, Espanya', amb el president dels populars andalusos, Juanma Moreno; el líder del PP de Màlaga, Elías Bendodo, i l'alcalde de la capital, Francisco de la Torre, en el qual ha defensat l'actuació de l'executiu espanyol per "tornar l'autogovern als catalans i que tinguin un govern dins de la llei, que es preocupi per ells i no només pels independentistes".

Sáenz de Santamaría ha recalcat, en la seva intervenció davant més de 700 persones, que el govern espanyol "ha hagut d'actuar" a Catalunya: "No podíem permetre que una comunitat autònoma i uns governants se situessin al marge de la llei i de les sentències del Tribunal Constitucional; per a la Generalitat, l'única llei que servia era la llei de la selva, la seva pròpia".

La vicepresidenta també ha assenyalat que, amb les eleccions del 21 de desembre, Catalunya necessita que surti un executiu "dins de la llei, que es preocupi pel seu creixement econòmic, el seu benestar i la seva educació i que torni a aixecar Catalunya, la seva riquesa i la seva pluralitat".

Sáenz de Santamaría ha explicat que l'executiu de Rajoy ha hagut de cessar els dirigents de la Generalitat "perquè no complien les instruccions del govern espanyol ni les dels tribunals". "A qui no compleix la llei se li ha d'aplicar la llei", ha afirmat.

Hi haurà un nou model de finançament si el PSOE vol

La vicepresidenta també ha dit aquest dilluns que hi haurà un nou model de finançament si hi ha una voluntat manifesta del PSOE, i ha destacat que, per part de l'executiu espanyol, "hi ha ganes d'entendre's" .

Sáenz de Santamaría ha subratllat que si hi ha voluntat per part de les comunitats autònomes i dels partits perquè hi hagi un nou model de finançament, hi serà. També ha explicat que el govern espanyol hi està disposat perquè el moment econòmic és l'idoni: "Estem creixent i ho fem a bon ritme". "Si hi ha voluntat, si hi ha capacitat de cooperació, hi haurà un nou model de finançament", ha insistit Sáenz de Santamaría.

Durant la seva intervenció s'ha referit a la "lleialtat institucional" perquè ha considerat que és "essencial", com una "cola que permet fer moltes coses", i ha explicat que el que permet que un estat funcioni és que pugui fixar prioritats conjuntes i executar-les.

Entre aquestes prioritats, ha citat pactes per a l'educació, per a les pensions i per al finançament autonòmic i local.

stats