Política 17/10/2014

Un exsubdirector general del tripartit admet que va cobrar d'una empresa de les ITV després de deixar el càrrec

L'actual coordinador de Política Energètica de la Generalitat ha declarat com a imputat per suborn davant d'un jutge

Acn
3 min

BarcelonaL'exsubdirector general de Seguretat Industrial i de Política Industrial de la Generalitat en època del tripartit, Lluís Gasull, ha admès aquest divendres davant d'un jutge que després de deixar el segon càrrec va cobrar més de 86.700 euros d'una empresa del sector de les ITV, en concret d'Atisae. Segons ell, els cobraments són plenament legals, perquè es van fer després de deixar el càrrec públic, entre 2008 i 2011, i per feines de formació i assessoria. A més, la Generalitat va emetre el 2010 un certificat de compatibilitat per poder realitzar feines d'assessoria externa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Gasull, enginyer industrial de professió, actualment és el coordinador de Política Energètica de la Generalitat, i, segons el seu currículum al web Linkedin, del febrer del 2004 a l'octubre del 2005 va ser subdirector general de Seguretat Industrial, l'òrgan encarregat, entre d'altres tasques, de supervisar les estacions d'ITV. Des d'aleshores fins el febrer del 2007 va ser cap del Servei d'Automòbils i Metrologia, va ser cinc mesos cap d'Actuacions Industrials i del maig del 2007 al maig del 2008 va ser subdirector general de Política Industrial, també vinculat a les ITV.

Aleshores va passar a treballar pel Consell Interuniversitari de Catalunya, promovent el programa Enginycat, també depenent de la Generalitat. De l'octubre del 2011 fins ara ha estat el coordinador de Política Energètica del Govern.

Per tot això, fonts jurídiques han explicat que en la seva declaració davant del jutge Gasull ha defensat el cobrament per la feina feta a Atisae, d'uns 90.000 euros en tres anys, per tasques de formació i assessoria. Aquesta feina la va fer quan ja no tenia cap càrrec vinculat a la política industrial i les ITV. A més, el 2010 la Generalitat va emetre un certificat de compatibilitat de la seva feina al Govern amb la feina externa.

En aquest procediment judicial, derivat del cas de les ITV on hi ha Oriol Pujol imputat, Gasull està imputat per suborn passiu, així com Joan Martí Arjona, que ja va declarar dilluns passat al mateix jutjat. Martí Arjona està imputat per suposadament haver treballat per a la Generalitat com a intermediari en el sector de les ITV mentre cobrava d'una de les empreses afectades, Inteca, de Ricard Puignou, també imputat en la causa general de les ITV.

En la seva declaració, Arjona va admetre que havia cobrat 48.000 euros de Puignou, però va negar que en cap cas treballés per la Generalitat, que va certificar que no era funcionari de l'administració autonòmica. De fet, va reconèixer que s'havia reunit el 2008 amb el conseller del ram d'aleshores, Josep Huguet, però ha negat que coincidís amb Gasull ni que el conegués. Aquest imputat va dir que havia aconseguit l'entrevista amb Huguet demanant hora per telèfon i que va cobrar de Puignou per analitzar el sector de les ITV, assessorar-lo, defensar els seus interessos durant la tramitació parlamentària de la futura llei de Seguretat Industrial i acostar posicions amb el Govern.

Fonts jurídiques han explicat que el 2008 Arjona va cobrar els 48.000 euros en un compte a Andorra i que no va declarar aquests diners a l'Agència Tributària, però aquesta falta administrativa ja està prescrita.

D'altra banda, es dóna la circumstància que la fiscalia no ha acudit ni a l'interrogatori de Gasull ni al de Martí Arjona, cosa que ha sorprès a les parts. En acabar la declaració judicial, Gasull no ha volgut atendre els periodistes que l'esperaven a la Ciutat de la Justícia i ha intentat esquivar les càmeres de televisió.

stats