POLÍTICA
Política 05/04/2011

El Govern aprova avui la reforma de l'impost de successions

Artur Mas anunciarà la reforma de l'impost en una compareioxença després de la reunió del consell executiu en què valorarà els 100 primers dies de govern. En principi s'havia anunciat que es mantindria l'impost per a les herències entre oncles i nebots, però Unió s'hi va oposar públicament

Redacció
2 min
Uns 200 treballadors de l'hospital Joan XXIII de Tarragona van escridassar Mas

BarcelonaArtur Mas vol acompanyar el balanç dels 100 primers dies de Govern amb un cop d'efecte, anunciant la supressió de l'impost de successions per a herències de primer i segon grau, segons informa l'ACN. Mas ja va avançar que la modificació faria que Catalunya quedés en iguals o millors condicions que les comunitats amb l'impost més reduït, Madrid i País Valencià. L'impost de successions ha estat objecte de polèmica els últims dies. El Govern ja ha descartat la supressió total per culpa de la crisi. Només se sap per ara que es reduirà "substancialment" i que, tal com va dir fa uns dies Artur Mas, els catalans no pagaran més que els ciutadans de Madrid o del País Valencià, on l'impost gairebé està suprimit entre cònjuges i pares i fills, germans i avis i néts, però no entre oncles i nebots.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'eliminació parcial de l'impost –un compromís electoral de CiU– ha de ser compatible amb el pla d'austeritat del Govern, que preveu una retallada del 10% dels pressupostos. El govern espanyol exigeix que la reducció sigui del doble, del 22%, per complir amb els objectius de reducció del dèficit, i ha arribat a proposar a la Generalitat que apugi impostos. Fa uns dies el departament d'Economia i Coneixement va assegurar que encara no tenia tancada la proposta sobre la reforma de l'impost de successions. Fonts del departament van explicar que s'estava analitzant la fórmula i que encara no s'havia decidit en quins graus de parentiu s'aplicaria, ni tampoc en quin tant per cent es reduiria.

El secretari del Govern, Germà Gordó, havia explicat dies abans que l'eliminació de l'impost afectaria els parents de primer i segon grau però que en quedarien exclosos els de tercer i quart grau. És a dir, que la supressió seria efectiva per a les herències entre cònjuges, pares i fills, entre germans i avis i néts, però, en canvi, es mantindria l'impost per a les herències entre oncles i nebots i entre cosins. L'anunci va provocar les queixes públiques d'Unió Democràtica, que van obrir la primera crisi entre les dues formacions des que governen.

stats