Publicitat
Publicitat

EUSKADI BUSCA LA PAU

El fiscal superior del País Basc destaca el clar rebuig a ETA de Sortu

La Fiscalia General de l'Estat va assegurar ahir que la nova formació havia nascut a l'ombra de Batasuna i tutelada per ETA

El fiscal superior del País Basc, Juan Calparsoro, ha destacat avui que la nova formació política de l'esquerra abertzale, Sortu, rebutja de "manera clara i inequívoca la violència d'ETA". Calparsoro ha fet aquesta valoració davant la comissió corresponent del Parlament basc, on ha comparegut per presentar la memòria de la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia del País Basc corresponent a 2009.

Aquestes manifestacions les ha fet Calparsoro un dia després que la Fiscalia General de l'Estat hagi presentat la demanda davant del Tribunal Suprem contra la inscripció de Sortu en el registre de partits perquè considera que és "una formació política sorgida en el si, a l'empara i amb la cobertura humana i material de Batasuna". El fiscal superior del País Basc ha reconegut que dels últims comunicats d'ETA, el setembre de l'any passat i el gener d'aquest any, no es pot deduir que l'organització terrorista "estigui disposada a renunciar a la política de l'atemptat, l'assassinat i l' extorsió i l'amenaça ".

Ha aclarit que la banda "només ha anunciat un alto el foc permanent, general i verificable internacionalment", però segueix sense fer explícit un "alto el foc definitiu de la seva activitat terrorista". Calparsoro s'ha referit en aquest context al naixement de Sortu i ha considerat que "indubtablement" el seu rebuig "de manera clara i inequívoca a la violència d'ETA suposa un canvi molt important per part del grup polític que fins ara havia estat vinculat i coordinat amb el grup terrorista ETA ".

Ha recordat que seran els tribunals, però "sobretot, la futura trajectòria d'actuació de Sortu, dels seus membres i dirigents, i, sens dubte, la futura trajectòria d'ETA la que demostri davant l'Estat de dret i la societat si accepten veritablement els valors democràtics i de respecte als drets i llibertats fonamentals consagrats en els tractats internacionals i en la Constitució".

RE

Més continguts de